sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Piparikriisi




Mulla on tässä pari päivää ollut hirveä piparikriisi.
(Ihan siis se leivonnainen, hahhaa!)

Joka vuosi, ihan joka ikinen vuosi, olen sen piparitaikinan itse tehnyt.
Nyt mulla on semmoinen olo, että ei vois vähempää kiinnostaa! Onko siis pakko?
Vain sen vuoksi, että aina ennenkin?
Kriisin paikka siis.

Netti on pullollaan armahtavia artikkeleita siitä, miten ihan hyvin voi ja on jopa suositeltavaa relata jouluna. Ja etenkin etukäteen.
Siis että ihan luvan kanssa saa vetää siitä mistä aita on matalin, tai missä sitä ei ole ollenkaan.
Ei mitään väliä vaikka piparit on kaupasta (tai niitä ei ole ollenkaan, koska ei niitä kuitenkaan kukaan syö), vaikka kuusi on muovinen (vaikka kukaan tuskin enää mitään astmakohtausta aidosta saisikaan) tai sauna on pesemättä (meillä se nyt onneksi on just pesty kun muutettiin).

Silti jossakin sydämeni syövereissä on jokin tosi tosi pieni ääni joka nalkuttaa vastaan kun se iso ja kova ääni vakuuttelee, että kyllä Salla, voit ihan hyvin relata.
Onko teillä sitä ääntä? Se on todella ärsyttävä, ja olen kovasti miettinyt että miten sen saisi tosissaan vaiennettua lopullisesti.
Minä en todellakaan ole höösännyt joulua varmastikaan niin paljon kuin jotkut muut, mutta silti joku tuommoinen itse tehty piparitaikina jankkaa mun takaraivossa varmaan maailman tappiin asti.
Ja kukaan ei edes vaadi sitä minulta, lapset ovat leiponeet kaupan taikinasta, ja mies ei edes välitä (siitä leivonnaisesta, hahhaa). Silti. Hitsin piparit.

Nyt siis haastan teitä kaikkia stressaajia ja suorittajia hellittämään jos yhtään siltä tuntuu!
Se joulu tulee sieltä ilman pipareita ja siivouksia ihan varmasti.
Minä tässä siksikin yritän itseäni (ja miestäni ja lapsiani) armahtaa, koska ensi viikko menee täysin vielä töiden parissa, siinäpä muuten hyvä keino helpottamaan joulukiireitä. Ulkoista leipominen!
Silloin on taottava kun rauta on kuumaa, ja mulla on maailman paras työpaikka <3

Tehkäämme siis kaikki sen verran kuin jaksamme ja haluamme, todellinen joulu tulee kuitenkin jostakin ihan muusta kuin ulkoisista puitteista ja puuttuvista piparkakuista, eikö niin?

Ihanaa jouluviikkoa kaikille!
(Blogini jää toden näköisesti nyt jo joulutauolle, hyvät joulut tulen vielä toivottelemaan mutta muuten, tapaamisiin!)


16 kommenttia:

  1. Älä anna sille pienelle äänelle valtaa. Tulee se joulu ilman piparitaikinan tekoakin, meille ainakin 😀 vaikka myönnän että tänö vuonna ekaa kertaa koskaan ostin kaupan piparitaikinan. Ajanpuutteen vuoksi ja olisin senkin jättänyt ostamatta jos ei lapset olis halunnu leipoa itse pipareita. Yleensä kyllä tykkään tehdä itse taikinan (kun se on niin hyvää syötäväksi) 😉 mutta teenkin jo joulukuun alussa ettei tarvi jouluviikolla kuin enää syödä ne piparit 🙊 Mutta yleisesti ottaen, tulee se joulu vaikkei mitään tekiskään. Me om vaan rakennettu taloa ja silti se joulu osaa meille, enää talon siivous ja muutto ja me ruvetaan joulun viettoon 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän (jo olosuhteidenkin pakosta) olla antamatta :)

      Se taikina on muuten niin niin parasta!! Onneksi sitä itse tehtyä saan maistella töissä :D vitsit että se onkin hyvää.
      Uudessa kodissa onkin ihana viettää joulua, meilläkin tätä on odotettu! Eka joulu täällä ihanassa paikassa <3 Hyvää joulua teidän perheelle!

      Poista
  2. Koitetaan ottaa ihan rennosti. :) Mä ostin ikeasta valmiiksi paistetun piparitalonkin. Pitää vaan itse koota ja koristella se. :D
    Ihanaa joulun odotusta teille ja varmasti ihanaa viettää ensimmäinen joulu uudessa kodissa.♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi on niin vauhdikas viikko töissä ettei varmaan ehdi paljoa stressata :D
      Mutta ihan huippu että tänä päivänä kuitenkin on niin paljon tuollaista "valmista" juttua, joita oikeasti voi käyttää ja hyödyntää ihan hyvillä mielin :)
      Ihanaa joulua teillekin <3 Ps. Meille jo tuli joulu kun koristeltiin kuusi!

      Poista
  3. Huh, tuo nalkuttava ääni oman pään sisällä kuulostaa juuri niin tutulta. Ja se saa minut muuttumaan ajoittain jos ei nyt ihan hirviöksi niin ainakin epämiellyttäväksi henkilöksi toisille perheenjäsenille. Juuri tänään olin kauneimmissa joululauluissa ja sanat kuten "arkihuolesi kaikki heitä", "suun ruoka, juoma, meno muu, laps' hankeen hukkuu, unhoittuu" ja "lumihuntuun pukeutunut maa kuin yhtä puhdas itse olla voisin" kolahtivat kyllä. Ihan käsittämätöntä tämä suorittamisen pakko etenkin näin joulun alla. Haluaisin osata rauhoittua ja rentoutua, mutta kun... olisi niin paljon tekemistä! Ja sitten marisen ja vetäisen sen ah niin ihanan marttyyrin viitan ympärilleni kun en ole saanut tehtyä niitä tuhatta asiaa listaltani. Oijoi, ehkä mä joskus opin. Se reitti olis hyvä, jossa ei ole aitaa ollenkaan. Kun vaan sisäinen suorittajani antaisi mennä siitä. Toivon sinulle ja perheellesi ihanaa joulun aikaa! Tätä blogi on ilo lukea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä se pakko suorittaminen on herkästi täälläkin..pakko vaan tehdä ja pakko vaan tehdä..vaikkei oikeasti ois :/
      Joistain asioista oon koittanu hellittää, mutta aika monta asiaa menisi varmasti vähemmälläkin läpi!
      Siinäpä uuden vuoden haaste, relata :)

      Poista
  4. Saa relata!!! 😊😊 Mä oon ehkä relannut vähän liikaakin ja nyt iskee se ajatus, että kyllä mä SITTENKIN haluan kuurata sen ja ton nurkan ja tehdä sitätätä ja tota. Jotta "joulu voisi tulla"... No, luulen saavani sen ännen väännettyä pienemmälle ja jatkan relailua. 😉

    Ihanaa joulua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhtään ei tosiaan helpota omaa sisäistä jankuttajaa se, että kaikki muut tuntuvat höösäävän ja hääräävän ihan kamalasti..
      Vähän siinä syyllisyys nousee että, jestas meidän jääkaappia ei oo todellakaan siivottu ;)

      Mutta relataan me silti!

      Poista
  5. Hei oisko sulla pikasesti ohjetta siihen fudgeen johon tuli valkosuklaata ja täytelakuja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 400g suklaata (tummaa, maito tai valko)
      1prk kondensoitua maitotiivistettä (ei siis sitä valmiiksi keitettyä kinuskia)
      25g voita
      Nämä kuumennetaan ja sekoitetaan kattilassa tasaiseksi massaksi.

      Vuoraa leivinpaperilla joku pienehkö vuoka (noin 20x30) laita vuoan pohjalle pilkottuna täytelakua, omaria, suklaata, pähkinöitä, vaahtokarkkeja tmv.
      Kaada massa vuokaan karkkien päälle ja painele vielä massan pintaan karkkeja.
      Anna olla yön yli jääkaapissa ja leikkaa paloiksi.
      Säilyy jääkaapissa kannellisessa rasiassa aika pitkään..useita päiviä siis :)

      Poista
  6. On hirveän terveellinen(?!?) tai ainakin opettavainen kokemus, kun sairauden vuoksi on siinä kunnossa, ettei todellakaan jaksa höösätä ja puunata, vaikka haluaisi. Ainakin tähän asti mun sisäinen äänikin on tajunnut sen, että joulu tulee tänä vuonna tekemättäkin. Toivottavasti se ymmärtää pysyä hiljaisena vielä nämä jäljellä olevat päivätkin. Lisäksi toivon, että tulevina - toivottavasti terveinä - jouluina muistan tämän rennomman version asiasta. Jouluvalot ja kuusi ovat paikoillaan ja kovasti on jouluista. Se riittää. Työhuone saa olla kaaoksessa, puhumattakaan vaatehuoneesta. En minä niissä jouluani aio viettää. ;)

    Stressittömiä päiviä sinnekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä ei varmaan paljoa pysty ylimääräistä tekemään jos ei kertakaikkiaan pysty :/ kovasti tsemppiä teille sinne!
      Joulu tulee niin paljosta muusta kuin hössöttämisestä :)

      Poista
  7. Kaupan piparitaikina on parempaa kuin itsetehty, tai siis parempaa kuin MINUN itsetekemä. Hyvillä mielin ostan sitä, ja jos en jaksa niin maistuu ne Annaksen piparitkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se aivan hyvää kyllä :) vaikka mulla on yksi ohje joka on ihan pettämätön ja niin herkkua..nams!

      Poista