keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Maaseutu Vs. KaupunkiMeillä kun on kokemusta sekä maalla asumisesta, että kaupungin keskustassa asumisesta, niin ajattelin, että teenpä vähän vertailua. Plussat ja miinukset.

Voin heti kättelyssä sanoa, että en vaihtaisi maalla asumista enää koskaan mihinkään, mutta tottakai on paljon asioita joita ikävöin kaupunkiasumisessa.

Kaupat ja palvelut.
Tästä pisteet vie tottakai kaupunki.
Onhan se erittäin hikistä lähteä täältä asioille. Kaupassa käynnit, harrastukset ym. on pakko keskittää niin, että ei tarvisi kovin montaa kertaa käynnistää autoa ja lähteä asioille.
Jos (paino sanalla jos) iskee herkkuhimo ja kaikki kätköt on tyhjiä (mitä ei saisi koskaan päästä käymään), niin miten helppo on kaupungissa asuvan vetäistä lenkkarit jalkaan ja lähteä "lenkille". Ts. Kiertää sellainen reitti minkä varrelta löytyy Ärrä.

Liikunta ja urheilu.
Kyllä tämäkin kallistuu kaupunkiasumisen puolelle.
Toki täällä maalla pääsee lenkille ja on ihania reittejä metsäpolkuineen ja pikkuteineen, mutta valitettavasti lähes kaikki ryhmäliikunta on keskitetty keskustaan.
Rakastin spinninkiä ja kävin ahkerasti monia vuosia, mutta sitten kun ajokortti lähti, oli pakko karsia ihan kaikki ylimääräinen, koska joka ikinen ajo jäi mieheni vastuulle.
Täällä landella on myös aina niin pimeä.
Meillä on katuvalot tässä ehkä kilometrin matkalla. Toisaalta, juoksihan yksi mies juuri maratonin omalla parvekkeella, joten ihan hyvin voin viis kuus kertaa kävellä katuvalot edes takaisin. Onneksi nyt on jälleen pitkälle syksyyn valoisat illat. Iltaliikkujana niin tykkään.
Meillä oli nyt menneenä talvena riesana susilauma.
Mulla ei tahdo millään pokka kestää lähteä säkkipimeään lenkille. Se tunne kun olet ihan varma siitä, että susi läähättää ihan sun kintereillä.
Toisaalta ei kaupungin kaduilla kintereillä läähättävä setämieskään houkuta.

Eläimet.
Pienet sisätiloissa olevat eläimet menevät kaupunkiasunnoissa oikein mainiosti.
Ja meillähän oli kanala tuolla keskustassa asuessakin.
Mieheni rakensi lämpimän kopperon, jossa kotkot pärjäsivät myös talvella.
Kesällä ne pääsivät myös ulkotarhaan kuopsuttamaan. Niiden pito onnistui sielläkin mainiosti.
Minulla tuli muuten omien kanojen aikana munakiintiö niin täyteen, että voin vieläkin hieman pahoin kanamunan hajusta.
Hevosiahan ei ole mitään mahdollisuutta majoittaa autotalliin eikä pihan perälle, joten ainoa vaihtoehto on joko nauttia vain ratsastuskoulujen hevosista tai pitää omaa toisen tallissa.
Meidän isoin haave on toteutunut, kun saimme hevoset omaan pihaan.

Lapset.
Kaksi vanhinta poikaa, kaipaavat ehkä eniten keskustassa asumista.
Tämä meidän sivukylä on aika pikkulapsi-painotteinen ja isommat lapset ovat oikeastaan kaikki tyttöjä. Eli poikien kaverit asuvat kaikki kauempana.
Onhan se mukava kun lapset voivat vain mennä omin nokkinensa soittamaan kaverin ovikelloa ja pyytämään ulos. Toisaalta se voi olla riesakin.
Myös harrastukset ovat kaikki keskustassa.
Kaksi vanhinta pelaa jalkapalloa kahdesti viikossa ja vanhempi tyttö soittaa pianoa.
Vaan olisihan se niiiin helppoa heidän pyöräillä harrastuksiin verrattuna siihen, että asiat pitää järjestää niin että päästään autolla lähtemään.
Eli tästäkin plussa kaupungille.

Oma rauha.
Tätä ei varmaan tarvi edes kauheasti suomentaa, senhän tietää jokainen.
Meillä lähin naapuri on, jossain. Ei edes näy tähän meidän pihalle kun on niin tiheä pusikko ja rinne edessä. Risteyksessä mistä käännytään meidän pihatielle (joka on vajaa 200m pitkä), on pieni mummonmökki, mutta siinä ei talvi-aikaan asu ketään, eikä varmaan kohta kesäaikaankaan, koska mummo on tosi vanha.
Meidän talon ympärillä on kaikki meidän laitumet ja talo itsessään ihan joen rannassa.
Varmaan jos (paino sanalla jos) oikein railakkaasti käyttää kotiääntä, niin saattaa ohikulkija kuulla, ja jos nyt oikein tiukka tilanne on niin miksei kuulu vähän pidemmällekin. Eli todellakin kuuluu ja kauas.
Meidän lapset ovat kotioloissa ihan jäätävän metelistä sakkia, kuolisin kauhistukseen jos meidät ahdettaisiin pieneen asuntoon ihmisten ilmoille.
Huh tuli oikein huono olo ajatuksesta, että meidät häädettäisiin saman tien Siperiaan.

Koulut.
Meidän lapset kulkevat luonnollisestikin bussilla ja herätä täytyy seitsemältä joka aamu. Linja-auto tulee pysäkille 7.35.
Se on tosi aikainen herätys ja meillä on pakko lasten, isompienkin, mennä aikaisin nukkumaan.
Toki isot pojat alkavat jo vähän nurista, että miksi heidän pitää mennä aikaisin nukkumaan, kun kaikki kaverit saa valvoa ja blaablaa..
Ehkä ensi syksynä voidaan antaa vähän venyttää heidän nukkumaanmenoaikaa.
Olisihan se mukava hypätä pyörän selkään aamulla ja polkaista näppärän matkan kouluun, mutta toisaalta selvä nousta pysäkiltä auton kyytiin.
Vaikka on vähän kurjaa laittaa lapsia pimeässä pysäkille, kun valoja on tosi niukasti.
Omalta pihalta ratsastuskentän valot näyttävät melkein oman pihatien päähän ja pikkutiellä on katuvalot, mutta sitten pitää mennä silta ojan yli ja pätkä pellon reunaa ja taas ojan yli pysäkille mikä on ison tien varressa ja missä ei ole katuvaloja.
Onneksi he lähtevät aina kaikki samaan aikaan, joten onhan heistä toisilleen turvaa ja seuraa, ja on ihana nähdä, miten joku isoimmista kulkee aina viimeisenä ja pitää huolta, että kaikki ovat koossa.
Arvaatte varmaan kuitenkin, että mun sydän on ihan hiukan syrjällään ajatuksesta, että meidän kuopus lähtee syksyllä toisten mukana, kun aloittaa eskarin.
Mun pieni!! Onneksi on kesä aikaa vielä sopeutua ajatukseen.

En tiiä menikö tässä nyt kuitenkin plussat kaupunkiasumiselle 99-1, mutta täällä me asutaan, eikä osaisi kyllä kuvitellakaan asuvansa missään muualla.
Olemme muuten molemmat mieheni kanssa lapsuus asuttu maalla, että kyllä se veri taitaa tänne vetää.

Toivottavasti omat lapset saisivat aikuisinakin muistella mukavaa lapsuutta maalla 💕

2 kommenttia:

 1. Tämä oli tosi mielenkiintoinen. On mukava kuulla teidän kokemuksia maalaiselämästä ja arjesta.
  T. Kaupunkilainen, joka unelmoi pikkukaupungissa asumisesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit 😊
   Ja voisi tuonne tekstiin korjata et nimenomaan mekin asuttu pikkukaupungissa ennen maalle muuttoa 😊👍

   Poista