torstai 19. tammikuuta 2017

Poweria elämäänKäytetäänkö teillä vitamiinilisiä ruokavalion tukena?

Meillä vitamiineja syövät kaikki muut paitsi mieheni.
Ei tekisi huonoa hänellekään, mutta se huolehtiminen ja pillerien syöminen pitää kyllä lähteä ihmisestä itsestään (etenkin aikuisia kun ollaan) eikä hän ole toistaiseksi kauhesti osoittanut mielenkiintoa purkkeja kohtaan. Onko tämä vähä tämmöinen miesten vika? Ei tässä mitään tarvita.

Lapset syövät päivittäin d-vitamiinit plus tuollaisen Vita-Nallen, joka on monivitamiini.
Ihan oikeasti on kyllä tehty helpoksi vitskujen syönti lapsille. Jos et vahdi haukkana kaappia koko ajan, nallet valuu kurkusta alas kuin karkkilaatikosta karkit. Sama koskee xylitoli-pastilleja. (Ei ole omena kauas puusta pudonnut, tunnustan tässä että itsekin nappaan lasten pastillin makeantuskaan. Niin nolo.)
Minusta se on vain hyvä, koska meillä ei kukaan syö, saatikka nielaise, mitään mikä ei maistu hyvälle.
Joskus se makeutuskin menee kyllä yli. Ostin niitä Omega-3 pikkukaloja, tiedättekö, lapsille tarkoitettuja? No itse sain syödä! Yh, limaisia, ällömakeita, kalan haju ja maku läpi puskien olevia klönttejä. Että ne niistä. Vaikka kalaöljy olisi kyllä tosi tärkeää.

Itse syön myös vitamiineja.
Kalaöljykapseleita, kalkki tabuja joissa on d-vitamiini mukana ja vielä monivitamiinin.
Silloin viime keväänä kun kävin lääkärissä sen jäätävän väsymyksen takia, lääkäri suositteli vitamiinilisiä. Kalkkia syön sen vuoksi kun en juo maitoa. Muuten käytän kyllä maitotuotteita ja kahviin lorautan tilkan maitoa kyllä.
En tiedä onko oloni niiden vuoksi kohentunut, mutta varmasti ne eivät haittaakaan tee, koska täydellinen ruokavalio on ihan äääääärettömän vaikea toteuttaa. En usko kenenkään siihen pystyvän, että pelkästään ruuasta saisi kaiken tarpeellisen.

Meillä muksut osaavat itse huolehtia pillerinsä tosi hienosti.
Joskus tosiaan niin hienosti, että kaapin ovessa saisi olla lista johon ruksittaisiin kuka on jo ottanut ja kuka ei.
Musta tuntuu että nalleversiota kysyttäessä, kukaan ei ole ikinä ottanut yhtään-mitään-koskaan-vielä-tänään-ollenkaan-ikinä..
19 kommenttia:

 1. Meillä näitä PITÄISI jokaisen syödä, mutta miten ihmeessä siitä sais tavan että ne tulis otettua???! Tosi hieno asia kun teillä näitä syödään!:) meillä lapset vielä niin pieniä että ei osaa ite huolehtia, ja kun äiti on tämmönen kaikki unohtava niin... :D vinkkejä saa antaa, miten nuo sais päivittäisiks. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen olen ainakin huomannut että jos ne laittaa liian piiloon niin ne unohtuu ottaa :) jos mahdollista niin johonkin näkösälle tai ainakin semmoisen kaapin hyllylle missä käy monta kertaa päivässä :)

   Poista
 2. Onkohan lasten tarpeellista syödä monivitamiinia ja erikseen d vitamiinia?yleensä monivitatableteissa on se mukana ja d vitamiinia ei oo hyvö kuitenkaan ylimäärästä ottaa :) täällä myös lapsilla ja äitillä vitamiinit käytössä,miehellä ei ;) mikä lie syynsä noilla miespuolisilla..ps.kiva blogi sulla :) joka päivä katon onko uutta tekstiä tullu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä suosituksiin tulee niin uskon että eivät saa liikaa. Varsinkin näin talvikuukausina siitä ei varmasti ole haittaa :)
   Tuo perus d-vitsku on meillä vain 10mikrogrammaa ja vitanalleissa on suunnilleen saman verran, eli ei missään nimessä tuu liikaa kuitenkaan! Mutta hyvä huomio kyllä :)

   Poista
 3. Suomessa on kyllä d-vitamiinin suositukset niin alakanttiin laitettu, ettei taida olla yliannostuksen vaaraa. Varsinkin kun noissa monivitamiineissa se määrä on aika pieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin se taitaa olla, että aika lastin saat vetää että oikeasti on haittaa!

   Poista
 4. Meillä välillä myös noita vita-nalleja D-vitamiinin lisänä ja ne ovat kyllä lasten lemppareita. Hugolle niitä ei tosin voi vielä antaa, mutta onneksi hän ei niitä ole kinunnutkaan. Itse syön myös D-vitamiinia, mutta muutakin pitäisi. Ja mies ei ota mitään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo on kyllä hyviä ja taatusti kelpaavat lapsille :)

   Poista
 5. Meillä syödään kans vitanalleja, xylitolpastilleja ja omegakaloja. Kalat vaan maistuu vanhimmalle liiankin hyvin kun viime viikolla taas vetäs muutaman kk annoksen kerralla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huippua kyllä jos suostuvat syömään niitä pikkukaloja :) meillä moittivat että maistuu niin se kala sieltä läpi..kyllähän niitä nyt syödä pystyisi jos vähän sinnillä vetäis, mutta lapset kun ovat lapsia niin eipä sitä oikein voi pakottaakkaan :D

   Poista
 6. Meillä kans samanlainen tilanne, että mää ja lapset syyään vitamiinit päivittäin, mies ei.. muutako c-vitamiinin porejuomana flunssa-aikaan ja maitohappobakteerin, jos muistan muistuttaa. Mää ostin joskus lapsille semmosia tähdenmallisia purutabletteja, monivitamiinia siis. Niitä syövät mielellään. Lisäks on sitten maitohappobakteerit purutablettina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maitohappoja tulee kyllä syötyä vain jonkun vatsataudin aikoihin tai jos on maha sekaisin muuten vaikka ab-kuurista :) mutta ei varmasti haittaa niistäkään oo vaikka söis säännöllisesti!

   Poista
 7. Lapsuudenkodissani äiti laittoi jääkaapin mukana tulleeseen muoviseen munakennoon jokaisen nimen teipillä yhden lokeron kohdalle (6 lasta + vanhemmat, 8-koloinen kenno) ja lisäsi aamuisin jokaiselle tarvittavat vitamiinit ym. pillerit. Se oli keittiön pöydällä ja siitä oli helppo illalla katsoa, kuka oli ottanut omansa :) Erityisen kätevä se oli siksi, että melkein jokaisella oli hieman erilainen kombo tabletteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kätevä systeemi :) tulee varmasti otettua!

   Poista
 8. Jostain oon lukenut että etenkään aikuisten ei tarvitse syödä vitamiinilisiä muutakuin d-vitamiinia, koska tableteista saatu vitamiini saattaa häiritä ruuasta saatavien vitamiinien imeytymistä (jolloin tabujen jättämisen jälkeen elimistö ei osaisikaan hyödyntää ravinnon vitamiineja, mitkä ovat kuitenkin tärkeitä) mutta en tiedä onko tässä perää. Tai onko sitten haittaa jos saa vitamiininsa purkista ( paitsi joutuu maksamaan niistä avariinsa.. ) Itse syön raskaus ja imetysaikoina purkista monivitamiinia ja aina itselle ja lapsille on d-vitamiinit purkista. Omegat olis sellasia mitä haluaisin lapsille syöttää mutta suhteessa siihen paljoko niissä on omegoita ja paljonko maksavat niin en ole ostanut ollenkaan! Toivottavasti oppivat joskus ottamaan oliiviöljyä tai kookosöljyä sellaisenaan kuten itsekin teen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi muuten olla että oon iteki lukenu tuon jostain! :O liekö sitten perää koska suurin osa kuitenkin suosittelee nimen omaan niitä syötäväksi..
   Ottaa näistä sitten selvää :D

   Mutta itse teen semmoisia kausittaisia syömisiä..vedän jonkun purkillisen ja sitten taas joskus hetken päästä syön taas..onko se nyt sitten just se pahin virhe :D

   Poista
 9. Tavanomaisesta, monipuolisesta ruokavaliosta saa kaikki tarvittavat vitamiinit lukuunottamatta D-vitamiinia täällä pohjolassa elävillä. Lisäksi vitamiinit imeytyvät parhaiten ravinnosta saatuna. Liian suuret vitamiinipitoisuudet voivat olla jopa haitallisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ite täytyy ainakin tunnustaa etten millään saa kyllä puputettua kasviksia, siemeniä ym.niin paljoa että saisin ruokavaliosta tarvittavan määrän vitamiineja :) varsinkin kun annoskoot ei oo mitään isoja kun ei vain jaksa syödä. Mutta näissä vitamiini asioissakin on niin monta mielipidettä kuin ihmistäkin ja myös tässä pätee se että mikä sopii yhelle ei sovi välttämättä toiselle :)

   Poista
  2. Jos siementen syömistä haluaa harrastaa niin yks ihan huippunaposteltava/aamupala tai mikä vaan tulee helposti ! Kuivalla pannulla paahtaa esim. Auringonkukan ja kurpitsansiemeniä rusehtaviksi mutta polttamatta kuitenkaan, lopuksi suolaa ja ihan pikkutilkka rasvaa sekaan että suolan saa tarttumaan niihin. Niin hyvää, ihan paljaaltaanki! :)

   Poista