lauantai 2. syyskuuta 2017

Muratti"Muratti on ilmaa puhdistava kasvi, jonka lehdet ovat tummanvihreät, vaaleanvihreät tai kaksiväriset. Kasvi on uskomattoman kiitollinen ja helppohoitoinen, ja se voidaan sijoittaa kotona moneen eri paikkaan. Muratista on muodostunut yksi suosituimmista viherkasveistamme juuri sen takia, että sitä on helppo käyttää eri yhteyksissä."

"Murattia tulee kastella säännöllisesti. Lisää pieni annos kasviravinnetta (lue ohjeet pullosta) kasteluveden mukana keväällä, kesällä ja syksyllä. Talviaikaan vain kerran kuukaudessa. Suihkuta kasvi kunnolla kerran kuukaudessa, jotta se pysyy raikkaana ja hyvännäköisenä."

Kaikkeni annoin.
Miksi? Oi miksi, minun muratti näyttää tältä?


Ihan oikeasti tämä minun viherpeukalottomuus alkaa kyllä saamaan jo koomisia piirteitä.
Minä ostan kasvin ja minä isken sen ruukkuun ja koitan valita mielestäni sopivan paikan ja yritän muistaa kastella ja.. tässä on lopputulos.
Arvatkaa että mun sydän rypistyi surusta ja epäonnen tunteesta samaa tahtia kuin nuo niin syksyisesti varisevat murattini lehdet.
En vai käsitä, mitä ihmettä minä sille tein?
Kaikkeni annoin ja silti.

No minähän menin nettiin ja kuukleen ja minä kirjoitin hakusanan "muratti kuolee" ja sieltähän tuli heti vastauksia kuin sieltä kuuluisalta apteekin hyllyltä.

"Olet kastellut liikaa!" No en varmana ole.
"Olet kastellut liian vähän!" No en vissisti ole. Kun sopivasti vain.
"Paikka on huono!" No eikä ole, en sen parempaa keksinyt edes.
"Siinä on kirvoja!" NO NIIN ON!

Arvatkaa kun menin käskyjen mukaan kurkistamaan sen viimeisen lehden alapinnalle (joka muuten tipahti siinä samalla)! Mitäs sieltä löysinkään. No jotain surkian olemattomia kirvasia, jotka olivat jonkun sortin harsonkin vääntäneet sinne alle.
Siis ihan tosi. Ihan varmasti palautan kukan, en minä mistään kirvoista kyllä ala maksamaan, koska sieltä ne on tulleet kylkiäisinä. Kuulemma. Mitä ne edes on? Tuikkaanko varmemmaksi vakuudeksi koko kämpän tuleen. Hyi olkoon.
Ja minä kun halusin vain hienon, vihreän, ihanan tuuhean MURATIN! Oliko se niin liikaa vaadittu? Sain vain käpristyneen, kirvoilla kuorrutetun oksan, joka koristaa kohta roskista.
Yhyy.

Niitä saa muuten muovisina.
Jos sen onnistun tappamaan, niin luovutan viherkasvien suhteen lopullisesti.
Lupaan sen.


14 kommenttia:

 1. Täällä yks viherpeukalo joka aika hyvin saanu niin ulko- kuin sisäkukatkin pidettyä hengissä mutta muratti kuolee muutamassa viikossa!oon yrittäny noudattaa ohjeita säntillisesti mut ei!kirvoja en kyl hoksannu kattoo..enää en aio ostaa siitäkään huolimatta vaikka se on niin nätti.usemman ostin ja aina sama kohtalo :( :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ois niin ihana mutta taidan luovuttaa :D jos kerran kaikista "helpoin kasvi maailmassa"-jutuista huolimatta kuolee aina heti :/
   Mulla ulkokukat muuten kasvaa ja kukoistaa aina niin nätisti..sisäkukat sen sijaan...

   Poista
 2. Nyt on pakko kommentoida!
  Mulla on kans joskus ollu muratti ja se meni hyvin pian samannäköseksi ku tuo sun oma. Päätin että ei enää ikinä murattia vaikka se niin hieno onki.. Kävipä sitte niin että muutama kuukausi sitte ostin erään asetelman jossa oli murattia. Hyvin pian oli kukat kuihtuneet paitsi muratin oksat :o Sain idean ja purin asetelman. Laitoin muratin vesilasiin oottamaan että istuttaisin sen kukkapurkkiin. No empä oo saanu aikaseksi istutettua, mutta ehkä ei kannatakkaan. :D Nimittäin mun muratti on pysyny hengissä ja tehny lisää lehtiä!
  Tulin siis siihen tulokseen että aikoinaan sain tapettua muratin liian vähällä vedellä. Ainaki jos juuret ui vedessä ni pysyy hengissä. Ei muutaku kastelemaan vaan reilusti sano ohjeet mitä vaan! ;D

  Ps. En oo mikään viherpeukalo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kirvat oli kyllä semmoinen ylläri, että ehkä kokeilen jotain muuta kuin murattia :D Parempi vain kun annat olla sen sun oksan siellä vesilasissa :D ainakin saa kosteutta koko ajan!

   Poista
 3. Kaikissa ostamissani murateissa on ollut ennemmin tai myöhemmin kirvoja! Kannattaakin ostaa useampi ihan pikkuinen taimi, varovasti kopsutella ja rapsutella kaikki mullat pois ja suihkutella juuret mahdollisimman puhtaiksi.(Jos tuo vaihe jää tekemättä, kirvat tulee aika varmasti vaikka myrkyttäiskin...) Siten istuttaa useampi taimi samaan ruukkuun Biolan mustamultaan, ja laittaa kirvantappaja myrkkytikut sinne multaan. Muratti on kaunis ja ihana, mutta kuolee kirvoihin. Tasainen kosteus niin kasvaa aika nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai onko jotain semmosia myrkkytikkujakin olemassa :O oikeasti minä oon kyllä niin poloinen noiden viherkasvien suhteen että!
   Mutta kun ne ois niin kauhean ihanan ja raikkaan näköisiä kuitenkin :/ sääli vain kun rahat menee hukkaan kun koko ajan joudun niitä uusimaan :D

   Poista
  2. On kaikenlaisia myrkkyjä kaikenlaisille tuholaisille. Kun pesee juuret ja laittaa puhtaan mullan ja torjuntahommelit, pysyy muratista kirvat poissa! On aika sitkeä ja vaatimaton kasvi, sain liikakastelulla melkein hengiltä, mutta kun vaihdoin kuivat mullat mutavellin sijaan, niin selvisi, vaikka puolet oksista oli jo kuollut. Tasainen kevyt kosteus on muratin juttu.

   Poista
  3. Musta tuntuu että mää en jaksa näitten kasvien kans olla niin sitkeä että viitsisin enää vaihtaa multia ym. :D vaatii tietynlaista viitseliäisyyttä..
   Ehkä minä ostan jonkun toisen "helppohoitoisen" ja kokeilen pitää sitä jälleen hengissä muutaman viikon :/ kun löytyisi oikeasti joku semmoinen yksilö joka ei ota niin herkästi nokkiinsa!

   Poista
 4. Sis mullakin tuli kirvoja!! Otin siltä istumalta sen muratin ja kävin heittään roskapönttöön pihalle. Niin palio iletti. Enkä osta enää ikinä!! :D kultaköynnös on mun lemppari, niin helppo eikä kuole vaikken viherpeukalo ookkaan. Kastelen vaan aina ku näyttää nuupahtaneelta. :D ja hei se on ollu mulla jo 5 vuotta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika ällöjä kyllä :/

   Kultaköynnös..pitääpä tutustua :)
   Haluaisin jonkun just joka roikkuisi kivasti hyllyn reunalta..

   Poista
 5. Minullakin ollut useamman kerran muratti ja jostain kumman syystä ne eivät eläneet kovin pitkään. Olen jo luovuttanut. :( mutta ystävältä saatu orkidea se kukkii aina vaan uudestaan ja uudestaan kohta kolme vuotta. Ja orkidean olen luullut olevan vaikea hoitoinen kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan pitää hankkia kaktuksia seuraavaksi, niille ei tieten tarvi vettäkään muistaa antaa ku kerran vuodessa :D

   Poista
 6. Mullakin pari murattia kuollut. Toinen kirvoihin ja yks kauan sitte opiskeluaikana kimppakämpässä huonoon ilmaan. Siis sillai, että asunnon väellä tuli riitaa. :D En keksi muuta syytä, ku joku sano, että siihen ne loukkaantuu ja kuolee, jos talossa tapellaan. 😂 Nyt mulla on kans muratti, sain tuparilahjaksi vuosi sitten ja se vain kasvaa ja kukoistaa amppelissaan, vaikka saa vettä ehkä max kerta viikkoon. ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kyllä riidelty viime aikoina harvinaisen vähän :D joten sen syyksi ei kyllä nyt sovi pistää :D

   Tuo kastelu-asia on kyllä hieman ristiriitainen tosiaan, koska toiset sanoo että kastele ja kastele vaan ja toiset että ei niin paljon :/ musta tuntuu, että nyt minä oon kyllä kastellu mieluummin reilusti ku niukasti..eli ei hyvä :)

   Poista