sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Sunnuntai ehtoota


En aikonut kirjoittaa aiheesta, mutta yläkerrassa on semmoinen zirkuz meneillään, että pakko tarttua aiheeseen, sokerihumalako on muka todistetusti huuhaata?

Ihan oikeasti.
Meillä syödään iltapala todellakin aina niin, että tarjolla ei mielellään ole sokeria.
Koska lapset vain sekoavat kerta kaikkiaan loppu illaksi siitä tyystin.
Olen vähän sokerinatsi-äiti, en mikään totaalikieltäjä muksuilta (voi kun sama pätisi itseenikin), mutta rajotan sen syöntiä kyllä. Ei sokerijuguja, ei mehuja jne.
Ei joka päivä, eikä ainakaan montaa kertaa päivässä.
Jos syödään tai juodaan jotain sokerista jollain aterialla niin se on vain yksi annos ja kiitos.

No nyt ajattelin olla kerrankin höveli ja vetäisin pannarit iltapalaksi.
Ja nyt, puolitoista tuntia myöhemmin, kun kavereiden pitäisi jo vedellä hirsiä niin sen sijaan vintissä hypitään, kikatetaan, sekoillaan ja kiljutaan kuin heikkopäiset. Ja melko varmasti kohta vollotetaan.
Kuulisittepa!
Toki nyt muutenkin saattaa joskus olla jotain iltavillejä, mutta yleensä muutaman STOP huudon jälkeen tulee hiljaista. Nyt siellä painitaan ja ainakin puolitsiljoonaa kertaa on pyydetty, kehotettu, hermostuttu, huudettu jne. pistämään päät tyynyyn.

Normaali iltana iltasatu, iltarukoukset, taputtelut ja halailut kun on tehty, niin porukka on jo aika hyydytettyinä eikä unta tarvitse odotella.

Voi pannari minkä teit!
Tai siis voi äiti kun teit pannarin. Hillolla ja kermavaahdolla vieläpä.

Tosissaan siis luin jokin aika sitten artikkelin, joka tutkimuksen pohjalta kuittasi lasten sokerihumalan kuvitteelliseksi olotilaksi. Voisin kirjoittaa todellakin sen artikkelin uudestaan ja tehdä sen tutkimuksen myös.
Meidän lapsille karkkipäivän karkeiksikin riittää mainiosti karkkilaatikko ja tikkari, pusseista jos puhutaan niin hetken päästä sen tyhjennyttyä on sikahauskaa ja siitä vähän myöhemmin sikatyhmää, että sillai.

18 kommenttia:

 1. Tee ens kerralla ilman sokeria :)
  Mä en laita koskaan pannariin sokeria..Mut voihan se hillo tietenki tehä iltavillit. Mut senki voi korvata vaikka bonnen tm hedelmäsoseilla..ei ainakaa lisättyä oo. Tsemppiä taistoon ja onnea ihanasta kodista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, täytyypä huvikseen kokeilla ens kerralla kelpaako vähemmän sokerinen :)

   Poista
 2. Oon täysin samaa mieltä sun kans!

  VastaaPoista
 3. Tuo on kyllä täyttä totta ainakin meillä. Sokeri vaikuttaa todellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mieltä minäki oon! Ja ihmettelen kuka tuommoisen tutkimuksen on tehnyt ja mitkä on ollu lähteet :D koska aika yleinen huomio tämä tuntuu olevan pikkulapsi perheissä..

   Poista
 4. Täällä on niin sama laitettu merkille. Vajaa nejä vee "sekoaa" aina sokerista ja menee ns. päin seiniä. Kyllä, meilläkin rajoitetaan sokerin syöntiä j u u r i t ä s t ä k i n syystä! Jos haluaa rauhallisen illan sisätiloissa, saa unohtaa kaikki, mikä vaan sisältää sokeria ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä huomannut, että varsinkin illat menee ihan yli jos ei syödä mitään kunnolista!!

   Poista
 5. Mä komppaan sitä tutkimusta..en oo huomannu mitään poikkeavaa edes pussin jälkeen tai sit ovat aina niin sekopäitä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeesti!? :D No tottakai varmasti erilaisiin lapsiin voi vaikuttaakin erillä lailla tuo sokerin syönti, mutta aika monen suusta oon kyllä kuullu että meno on ihan älytöntä kun on herkkuja vedetty :)
   Mutta toki tässäkin asiassa meitä on moneen junaan!

   Poista
 6. Meilläkin tasapainoillaan sokerin kanssa,jo ihan siksi että sokeria on nykyään joka paikassa. Käytän aina ruokosokeria jos vain voi ja vähennän kaikesta mitä teen sokerin määrää. Silti tuntuu,että sitä saa ihan liikaa.

  Sokerin määrä on tottumiskysymys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne lapsetkin tottuu vaikkapa siihen maustamattomaan jogurttiin tai muuhun vastaavaan kun muuta ei ole, tai sitten eivät syö :)
   Mutta se on niin tosi, sokeria on jatkuvasti tarjolla ja joka paikassa.
   Ja ainakin meidän muksut vetäisivät aamua iltaa mehua ja pullaa ja vanukkaita, jos antaisi..

   Poista
 7. Kuulostaa niin tutulta. Mä olen vähän sokerinatsi, mutta mies ei oikeen hoksaa sitä että lapsille ei tartte antaa sokerijugua yms.. Meilläkin siis lapset hyppii seinille välillä! Tosi ihania kuvia ja niin söpö tuo pienin keinussa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään mies ehkä ole ihan niin valveutunut :D mutta on me yhdessäkin asiaa kyllä pohdittu ja todettu että sokeri joka paikkaan tungettuna ei oo kyllä hyvä :)

   Poista