torstai 24. huhtikuuta 2014

Talon paras syöjä..


..heti äidin jälkeen, on kaksivuotias.

Mitä tehdä kun lapsi ei syö?-aihe on meidän perheessä varsin jokapäiväinen ilmiö.
Ei kelpaa, ei hyvällä eikä varsinkaan pahalla.
Otetaanpa esimerkiksi tämän viikon ruokakatsaus:

Maanantai:
Ruokana on perunamuusi, mureke ja baby-porkkanat.
Ruokailun jälkeen esikoisen lautasella on koskematon lihapullan kokoinen kasa muusia sä laitoit niin paljon ja sitäpaitsi maistoin mä! (kasan reunassa on pientäkin pienempi haarukan tönäisy), puolet murekkeesta ja koko porkkanasatsin pienin porkkana. Koskematon sekin.
Viisivuotiaan lautanen on suunnilleen tyhjä.
Neiti valuu ruokapöytään ja valuu pois ruokapöydästä jättämättä jälkeään muuta kuin maitolasiin.
Pikkuveli syö omasta annoksestaan murekkeen ja siirtyy sen jälkeen tyhjentämään kavereiden lautasia.

Tiistai:
Ruokana niinkin hohdokasta safkaa kuin makaronia ja tonnikalaa.
Yhdelle makaronia EI TONNIKALAA!, toiselle makaronia EI KETSUPPIA!, kolmannella ja neljännellä ei vaatimuksia.
Lautaset tyhjenevät kaikilla (tämä on todella poikkeuksellista!).

Keskiviikko:
Kepab-ranskikset ja salaatti.
Perunatonta ruokavaliota noudattava eskari yökkii myös ranskiksille, joten hänelle vain kepabia ja salaattia. Eikun ei salaattia. Mun suuta kuumottaa..!
Kakkonen ja kolmonen käväisevät pyöräyttämässä sekasotkun lautaselle ja painuvat takaisin sinne mistä tulivatkin, nimittäin ulos. (Huomenna lukitsen ovet siksi aikaa, että kaikkien ruoka on syöty!)
Toisten poistuttua nelonen aloittaa taas kierroksen pöydän ympärillä ja tyhjentää kaikkien lautaset.
Kolmonen ilmestyy tunnin päästä takaisin sisälle kysymään millon on ruoka?

Loppuviikolla syödään itse tehtyjä pinaattilättyjä (ne loppuvat aina kesken), perunoita ja nakkikastiketta (lasten mielestä pitäisi olla nakkeja ja nakkikastiketta). Tiedossa siis tyhjiä ja täysin koskemattomia lautasia sulassa sovussa.

Ehdoton inhokki on kinkkukiusaus.
Mutta kun me aikuiset tykätään siitä niin kovasti.

Mitkä ruoat ovat teidän lasten suosikkeja? Entä inhokkeja?
Uusia ruokavinkkejä otetaan ilolla vastaan!

18 kommenttia:

  1. Meidän lasten ehdottomia suosikkeja on kalaruuat, jauhelihakastike, lasagnette ja nakkikeitto. Inhokkeja on kinkkukiusaus, kaalilaatikko ja yhdellä hernekeitto.

    Meillä tuo kaikista nuorimmainen on kyllä armottoman kova syömään. Miten niin pieneen ihmiseen voi mahtua moinen satsi ruokaa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän tuossa kinkkukiusauksessa on lasten mielestä niin ällöttävää? :)

      Myös meillä nuorin (vauvaa ei lasketa) syö parhaiten. Itseasiassa kaikki toisetkin ovat noin parivuotiaiksi syöneet kaikkea ja hyvin, sitten on alkanut nirsoilu! Olisi kiva tietää mistä se johtuu..

      Poista
  2. Lohikeitto, jauhelihakeitto, Pinaattikeitto, meillä menee hyviin suihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi lohikeittoa pitäisi tehdä! Uskoisin että se maistuisi meidänkin muksuille, kun kalaruokia suosivat muutenkin :)
      Ja viisivuotiaan lemppari on meilläkin pinaattikeitto, tahtoo sitä tosi monesti ruuaksi jos kysyn :) että kyllä niitä suosikkejakin kuitenkin löytyy vaikka välillä tuntuu etteivät syö mitään ;)

      Poista
  3. Meillä taas kesällä 2v täyttävä tyttö on erittäin valikoiva ruoan suhteen, kaikki muut olleet tuossa iässä tosi hyviä syömään. Toissapäivänä kuitenkin tyhjeni kaikkien lautaset, ruokana oli valmispastaa, corbonaraa johon lisään aina kinkkusuikaleita, jostain syystä kaikki tykkää. Perunamuusi ja lohi on yks suosikeista meillä, myös makaronilaatikko ja spaghetti, lihapullat ja muusi. Mutta melkein aina on joku joka ei tykkää jostakin (meillä se on yleensä 10v-tyttö nirppanokka, vakio lausahdus "hyi, en tykkää".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo "hyi, en tykkää" on niin tuttua täälläkin, ja siitä seuraa yleensä domino-efekti, vuorotellen jokainen sorkkii lautasta ja toteaa hyientykkää..
      Mutta täytyy vain todeta, että jossain vaiheessa varmasti ruuat alkavat aikalailla kaikki maistua..itse muistan lapsuudestani monia inhokkeja, jotka tänä päivänä eivät vieläkään ole sitä parasta ruokaa, mutta hyvin tulee kuitenkin syötyä :)

      Poista
  4. Makaroonilaatikko,jauhelihakastike ja perunat,uunilohi ja perunamuusi,nakit ja perunamuusi,kanakastike ja riisi,nämä perusruoat uppoaa meidän lapsille. Inhokkiruokia nykyään keitot(ennen oli lemppareita),kinkkukiusaus, puurot(2lle vanhimmalle menee) ja hernekeitto (vanhimman lemppari) ;)

    VastaaPoista
  5. Vajaa 2 vee meillä paras syöjä,kaikki melkeen käy hälle ja käy tyhjentää muidenki lautasia,4 vee ja 7 vee todella nirsoja!!:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä tuntuu että jättäiskö ruuan kokonaan tekemättä, kyseliskö kukaan perään :) lohduttaa kuulla että toistenkin lapsilla on yleistä syömättömyyttä ilmassa!

      Poista
  6. Tuttu tunne tuo, että tuntuu, että aivan turhaan tekee ruokaa,väliin oikeesti tuntuu että ei mitään Järkee,.aivan koskemattomia annoksia.:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä!
      Onneksi joskus on kiva huomata, että ruoka maistuu ja kaikkien lautaset ovat tyhjänä. Olenkin yrittänyt silloin oikein kiittää ja kehua lapsia, jos ne siitä innostuisivat syömään kunnolla :)
      Toivotaan, että tämä on ohimenevää!

      Poista
  7. Meillä on tällähetkellä 4-vuotias jolle kelpaa kaikki. Jiihaa! No 8-vuotiaalle kelpaa kans (ja se syökin kyllä, kaapit tyhjäksi jo odotellessaan...). Mutta sitten on toisten lemppareita ja toisten inhokkeja: perunamuusi (3 tykkää tosi paljon, 1 ei todellakaan milloinkaan, muut siltä väliltä), keitot (2 tykkää tosi paljon, muut ei todellakaan). Kastikkeet minkä vaan kanssa (2 tykkää yyberylikaiken, 3 ei sano juuta eikä jaata, loput syö kuivaa perunaa mieluummin). Että sillälailla! Kaikille kelpaa kuitenkin makaronilaatikko, kanakastike, spagetti, kaikki kalaruuat ja salaatit, (omatekemät) lihapullat ja jauhelihapihvit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän riittääki että jokainen tykkää edes jostain :) parempi kuin että kukaan ei tykkää mistään, pitänee siis olla tyytyväinen :D

      Poista
  8. Tää ruokahomma on välillä lapsiperheessä puuduttavaa - kun ei oo se talon paras ja luovin kokki ;) Meillä lapset syö uskomattoman hyvin, nuorinta prinsessaa lukuunottamatta. Hänelle kelpas vain jauheliha, kala tai kana kasviksilla tai salsatilla. Ja kaikki herkulliset välipalat.. -on kurjaa jos lapsi ei syö ja kasvustakin on huolta..

    Meillä tuo ulkoilu taitaa olla paras nälän ja ruokahalun aiheuttaja- ainut keino saada lapset sisälle. Ulkoruokintas ei olla vielä aloitettu. ;) Nyt talven harjottelun jälkeen menee jo ruoat kasviksilla höystettynä, kaalipatas myöten. Ja kanasalaatti on jo muidenkin kuin vanhempien herkku..

    Eikö se mee niin että kyllä nälkä porsaan kotiin ajaa.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkoilu kyllä nostaa ruokahalua, se on totta!
      Ja kyllä se on niin, että jos on tarpeeksi nälkä, niin pakkohan se on silloin syödä jos hengissä meinaa pysyä :)

      Poista
  9. On helpottavaa kuulla että en ole ainut äiti joka miettii usein että onkohan ruoan tekeminen ihan turhaa ajanhukkaa. Niin monesti on monta lähes koskematonta lautasta jäänyt pöytään. Vanhin tyttö ei koskekaan liharuokiin. Toiseksi vanhin taas ei syö juuri mitään, oli syksyllä asian takia kolme päivää sairaalassa osastolla.. Kolmas tyttö katsoo kaikessa mallia kakkosesta ja ruokia tippuu syötävien listalta pelottavaa vauhtia. Tyttö numero neljä syö hienosti, tyhjentää ohi mennen muidenkin lautasia. Nuorin syö myös kivasti. On olemassa tasan yksi kotitekoinen Ruoka jota kaikki syö: uunilohi!! jee!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohi on noussut monessa perheessä ykkössuosikiksi. Meillä tykätään siitä myös ja onhan se niin hyvää :)
      Kohta onneksi saa siirtyä ulos syömään kun paremmin tarkenee, siellä ruokakin uppoaa monesti paremmin!

      Poista
  10. voi miten monta kertaa oon uhannu heittää hanskat tiskiin ja keskittyä vaan siihen ett itte saa ruuan.:) Noh,meillä lempiruokaa on kala muodossa jos toisessa,peruna-muusi(teen ison satsin sitä,ja hyödynnän seuraavana päivänä tekemällä lihaperunasoselaatikon,joka loppuu AINA kesken),makaroni-ruoka(mössöt siis,jossa makaronia+eri lisukkeita) menee.(paitsi 5v jolla aistiyliherkkyyttä ja sihtikurkku)..meidän 13v on taitava ruuan-laittaja <3 ja kuopus,tää 1v6kk on huono syömään.(nytki järsii ruisleipää,ku ei maksalaatikko maistunu)

    VastaaPoista