maanantai 15. kesäkuuta 2015

Emämunaus?

 




 
Jo on aikoihin eletty!
Meidän pupuliinit ovat nyt molemmat siirtyneet autuaammille porkkanamaille.
Toinen tosiaan lähti melko vikkelään kun selvisi että häkissä asustelee kaksi ei-todellakaan-samaa-sukupuolta-olevaa pupua, ja toinen sitkutteli toista vuotta sitten yksinään kunnes tässä eräänä varhaiskevään iltana makasi metrin mittaisena raatona kopissaan eikä eväänsä enää väräyttänyt.
Pitkäänhän tämä tapaus oli varsinkin pikkuväen mietteissä ja suunniteltiin että otettaisiin uusi pupu (tai pupuja, ehdottoman varman sukupuolitutkimuksen jälkeen!).
 
No ei tullut pupuja ei, ainakaan toistaiseksi, mutta mielessä alkoikin siintää ajatus kanoista.
Ja hetken asiaa googleteltuamme päätimme ryhtyä hommiin.
Ensin tulosteltiin pinkka lupapapereita, sitten haalittiin rakennusmatskua häkin tekoa varten ja sitten..
 
..tämän touhun ehdottomasti paras kohta!
Tultiin tässä huomaamaan, että valmiita kanoja on tarjolla todella, todella vähän.
Usean tuloksettoman halutaan ostaa-ilmoituksen jälkeen mieheni goolgletteli hieman lisää (ts.vietti niin monta iltaa netin ääressä että melkein jo tulostin avioeropaperinkin siinä kanalappujen seassa..no vitsi!) ja löysi tiensä MUNANETTIIN. *pissii housuun*
Ei järki mä repeilin tässä kohtaa, koska en ole koskaan kuullut niin tärähtänyttä juttua kuin että netistä saa tilattua valmiiksi 100% varmasti hedelmöittyneitä munia hintaan 3e kpl sis.pk.
Olin ihan että, et oo tosissas?
No niin tosissaan kuulkaa oltiin siinä kohtaa, että parin päivän päästä meidän kotipostista noudettiin paketti, jossa kelli kymmenen tarkasti kennoon ja pehmusteisiin vuorattua kananmunaa.
 
Eräs kanallinen ihminen luovutti sitten ystävällisesti meille lainaan tuon automaattisen munimis-koneen ja taas repeilin hiukan lisää.
Ei muutakuin munat kyytiin, vettä myllyyn, lämpötilat ja kosteudet säädettiin kohdilleen ja nyt vain odotellaan. Vajaa tunnin välein kone kääntää automaattisesti munia 180 astetta, pitää lämpötilan ja kosteuden optimaalisena ja parin viikon päästä voi ruveta kurkkimaan joko kuoret halkeilee!!
 
En oikeasti malta odottaa että ne kuoriutuu. Aina kaikki ei välttämättä onnistu, mutta toivomme toki että saisimme edes pari tipua.
Kolmevuotias niin toivoo että saadaan tipuja joilla on kanankuori päässä (tiedättekö, semmoisia akuankka-tipuja?), koska erehtyi olemaan näkösällä kun semmoinen kuva tupsahti netin syövereistä ruudulle.
 
Täällä odotellaan vastasyntyneitä. Häkki on pestynä ja odottaa tuontia pesuhuoneen nurkkaan, koska ensimmäiset viikot tipuset pitää olla lämpimässä.
Sitten kun oppivat syömään itse, saavat siirtyä ulkoilmaan opettelemaan elämää.
 
Pesänrakennusvietti se on kuulkaa tämäkin. En niin kestä. Ja repeän vielä vähän lisää. Ehhheeh.
Mutta hei, onhan tää aika ainutlaatuista.
 
 

 

27 kommenttia:

  1. Hautomisonnea! :) Tiput on niin liikkiksiä!
    Toivotaan, ettei meidän katras saa vihiä mistään tällaisesta. Nehän tahtois oman tipupesueen het samantien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Harmi että ne ovat vain hetken sellaisia keltaisia pörröisiä ihania <3 nimittäin ne kasvaa aika nopsaan pikkukanoiksi :) mutta uskon että se syntymän hetki on kyllä jotain aika siistiä, onneksi kone hälyyttää kun jotain alkaa tapahtua niin osataan olla paikalla :D

      Poista
  2. huippua :) tiiäkkö,täällä yhellä kylä-koululla tuolla samalla systeemillä saivat koululaiset omin silmin kokeilla ja nähdä munien hautomisen ja sen kuoriutumisen...Pääsivät ihan telkkari-uutisiinkiin, kana nimeltä ruusunen.( kana kävi omistajansa kanssa esittelemässä kanojen elämää tuolla koululla)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan huippu ajatus koululaisille tuommoinen, ei vaan ihan keskustan kouluissa taida onnistua :)

      Poista
  3. Eksyin sun blogiin fb:stä ja taidan jäädä seurailemaan teidän tipuprojektia! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tulit :) jännityksellä täällä odotellaan, parin viikon kuluttua aletaan olla jo aika lähellä h-hetkeä!

      Poista
  4. Mun on pakko nyt kommentoida, että mistä nuita valmiiksi hedelmöittyneitä munia löytyy? Meillä kun poika teki laatikosta hautomakoneen ja saunankiukaan päällä sitä sitten pidettiin ja kaksi tipua kuoriutui, aivan ihania :) Nyt opettelevat munimaan ja äiti tahtoisi lisää hautumaan.. Mutta pelottaa että jos kukkoja tuleekin liuta, ni mitä me niille tehdään... Hautomaonnea teille, oikeesti se kuoriutumisen hetki on ihan liikkua, että tippa meinasi tulla linssiin :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Googlettamalla löytyy! Mieheni varmaan muistaa sen nettisivun osoitteenkin, mutta hän ei ole tässä just nyt paikalla..
      Uskoisin että ihan tuolla hedelmöittyneitä munia netistä- voi löytyä :D

      Vähänkö hieno hautomakone teillä! :)

      Poista
  5. Meillä jo toista kesä kesäkanoja ja minusta ne on aivan huipputyyppejä:) Tuota hautomohomma me ei vielä olla koitettu,se pitäis kyllä kokeilla. Onnea hautomoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me aateltiin laittaa ihan talvenkin ajaksi niitä! Mieheni just suunnittelee koppia ja sinne lämpösysteemit että pärjäävät talven yli, tää on kyllä aika Super jännää :D

      Poista
  6. Tämä kyllä täytyy pistää korvan taakse, ootellessa pääsyä omaan taloon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monillahan on kanoja ihan asutusalueillakin.. Ovat kuitenkin aika helppoja ja ihania ja vievät loppujen lopuksi vähän tilaa! Hankkikaa ihmeessä kun pääsette omaan taloon :)

      Poista
  7. :D Onnea valitsemallesi tielle, äitini mukaan siihen jää koukkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos :D
      Voin täysin samaistua äitisi tunteeseen, koukussa ollaan nyt jo! Voin kuvitella miten myytyjä ollaan jos munat tipuiksi asti saadaan :)

      Poista
  8. Oiii! :) Oon aatellu kanoja kanssa. Googletellut yhtä jos toista tietoa. Nyt alkaa hankalin vaihe: kuinka saada mies innostumaan ja mukaan hommaan. Toiveet on kovat ensi kesää ajatellen, tähän kesään en ehdi häntä pehmitellä. ;) Noissa munissa on kai vaarana se,että tuleekin monta kukkoa,vai olenko ihan väärässä? Mutta munaonnea vai kanaonnea teille! Todellakin jännityksellä seuraan teidän kanaprojektia, että saan lisää vettä myllyyn ja pääsen mainostamaan miehelle tätä! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se sunki mies lämpenee vielä :)

      Tuota en osaa sanoa että onko jotain prosentuaalista lukemaa siitä kumpia niistä enemmän tulee :) mutta toivotaan todellakin että ois kanoja eikä kukkoja :D itse asiassa ei suunniteltu kukkoa otettavaksi alunperinkään joten toivottavasti ei oikein montaa tuu.. ovat mokomat monesti vähän ärhäköitä!

      Poista
    2. Pakko kommentoida,että mitä vanhempi ja kokeneempi kukko on,sitä vähemmän sen tarvii ärhentää. Jos kukko osaa hommansa se on yleensä ihan leppoisa muille. Kanat se kyllä pitää 'järjestyksessä' ;)

      Poista
  9. Me innostuttiin kanoista viime keväänä. Ja ihan taajama-alueella asutaan. Harmi, kun talven ajaksi piti viedä kanat pois, mutta onneksi saatiin ne keväällä takaisin. Aina niiiin mukava hakea pesästä tuoreita munia. Ja niin kätevä syöttää ja hyötykäyttää ruoanjämät kanoille. Viime kesänä yksi kanoista hautoi munia. Haettiin kukolliselta tutulta munia ja niin vain kolmen viikon päästä jokainen kuoriutui. Olihan se ihmeellistä. :D Vielä kun saisi kanoille talviasuttavan kanalan. Siihen alkaa vaan tämä taajama-tontti käymään pieneksi. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tosiaan on suunnitteilla ihan talven yli pitää kanat. Mekin asutaan tässä keskustan tuntumassa, asutusalueella mutta meidän tontti on tän tien päädyssä ja tuosta takapihalta alkaa pellot. Myös meidän tontin toisessa päädyssä on kaistale metsää johon kanalaa suunnitellaan :) Rajanaapurilta piti pyytää "lupa", muuten ei kummempaa.. Ei me kovin isoa paikkaa tehdä, mutta sellainen lämmin ja toimiva ois tarkoitus saada :)

      Poista
  10. Vähänkö huippua. :) Mullakin oli joskus kanakuume, mutta en sitten saanut niitä koskaan hankittua. Nykyiseen asuinpaikkaan en viitsisi ottaakkaan. Onnea haudontaan, jään innolla odottamaan tipu-uutisia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä aika siistiä :)
      Mekin ollaan kuumeiltu jo joskus aikaisemminkin mutta otettiin sit pupuja ensin!
      Toivotaan että hautominen menee nappiin! :)

      Poista
  11. Vau!! Peukutan tälle projektille kyllä hieman kateellisena!

    VastaaPoista
  12. tutunkuuloista hommaa sielläkin. Kylläpä niissä tipuissa yleensä vähintään puolet on kukkopoikia. Kuukauden päivät meillä on tälle kesällä tipusia hoideltu, vähän vähemmän aikaa muitten siivekkäitten poikasia. Hetken ovat ihan untuvikkoja ja se syntymä on aina yhtä sykähdyttävä. Miten ihmeellinen luonto onkaan. Kanathan nauttii, josko niillä kukko on laumassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mekin tuumattiin että kukko jätetään ainakin "koe ajalle" :) onhan se lauman johtaja!

      Poista
  13. Aivan huikea homma! Minä kans haaveilen omasta kanalaumasta, tosin taitaa mennä ensi kesään. Päivittelehän tiputietoja sitten kun tapahtuu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä aika siistiä :) enää muutama päivä jäljellä odotusta! Teen kyllä "synnytyksestä" oman postauksen :D

      Poista