maanantai 3. elokuuta 2015

Sukupuoli se olla pitääTässä hiljattain sain blogiini kommentin, jonka kirjoittaja oli lukenut mielenkiintoisen jutun stressin määrän vaikutuksesta lapsen sukupuoleen. Tai jotain sinne päin, jos nyt oikein tajusin.
Että jossain joku on tutkinut, miten kovasti stressaantunut äiti saisi tyttövauvoja ja leppoisaa ja rentoa elämänvaihetta elävä taas poikia.
Kirjoittaja oli itse sataprosenttisesti todennut (kahden lapsen äitinä) tämän tutkimuksen pitävän paikkansa omalla kohdalla, mutta halusi mielenkiinnosta kuulla kokemuksia useamman lapsen saaneelta.

Tässäpä siis spekulaationi meidän perheestä.

Esikoinen on poika, aloin odottamaan häntä melko pian sen jälkeen kun meidät vihittiin. Elettiin varmasti aika rentoa ja leppoisaa elämää, vaikka kaikki olikin uutta ja ihmeellistä.

Myös toinen lapsistamme on poika. Velikultien välissä on ikäeroa vain 1v2kk. Me olimme aloittaneet rakennusprojektin ja olin muistaakseni (tai todennäköisesti) aika paljon esikoisen kanssa kaksistaan.
Täytyy tässä kohtaa tunnustaa, että muisti ei tosiaankaan riitä sen kummemmin siihen hetkeen, oltiinko stressaantuneita vai ei. Ehkä oltiin, tuskin kukaan pystyy nakuttelemaan uutta kotia pystyyn ilman pientä stressintynkää? Heh.

Kolmas lapsemme on tyttö. Lähdin töihin kun Kakkonen oli puolivuotias, ja ei mennyt kauaa kun aloin odottamaan Isoa neitiä, ikäeroa näillä kahdella on 1v5kk. Varmasti elämä oli kiireistä ja hektistä kahden pienen pojan kanssa kolmatta odottaessa ja heti tytön syntymän jälkeen laitettiin talo myyntiin ja muutettiin vuokralle, jonka jälkeen alkoi taas uuden kodin rakentaminen. Edelleen muistissa on useita mustia aukkoja, johtunee juurikin siitä että elämä pienten muksujen kanssa on aika rankkaa ja yöunet ovat varmasti jääneet vähille noina aikoina.

Nelosta aloin odottamaan myös juuri kun olin aloittanut työt. Ikäeroa kolmosen ja nelosen välissä on pikkuisen vajaa kaksi vuotta. Ja hän on siis poika.

Nelosen jälkeen mulla oli yksi keskenmeno kunnes aloin odottamaan Viitosta. Olin jälleen työelämässä ja lapsilla oli kotona hoitaja. Koin sen mieluisaksi tilanteeksi, kun ei tarvinnut hoitoon lähteä raahaamaan ketään aamulla, vaan saivat jäädä nukkumaan omaan sänkyyn kun äiti ja iskä lähtivät töihin. En muistaakseni ollut kauhean stressaantunut, toki keskenmenon kokeneena uusi raskaus jännitti alkuun, mutta se jännitys ja pelko helpottui kun viikkoja tuli lisää.

Viidennen lapsen jälkeen koin jälleen keskenmenon viikolla 18. Elämäni rankimpia kokemuksia. Kaikki ei tosiaankaan mennyt niin kuin olisi pitänyt, mutta kuitenkin kaikki meni niin kuin piti mennä. Ymmärrättekö. Tuosta kohta 4kk sitten tapahtuneesta (tuntuu kuin siitä olisi iäisyys) voit lukea tästä.

Niin, voiko tästä nyt sanoa juuta tai jaata?
En ehkä kuitenkaan täysin samaistu tuohon tutkimukseen. Osittain pitää paikkansakin.
Mun käsityksen mukaan lapsen sukupuoli kuitenkin määräytyy jostain ihan muusta syystä. Ilmeisesti miehen puolelta kuitenkin.
Ihan mielenkiintoisiahan tämmöiset tutkimukset ovat. Kiva verrata omiin kokemuksiin.

Tästä nyt tuli varsinainen tutkielma koko postauksesta. Toivottavasti pysyitte hereillä.
Itsehän meinasin nukahtaa. Hehee.

(Kuvissa häärää Viitonen, semmoinen pieni kullanmuru jonka touhuja voisi vain istua ja katsella päivät pitkät. Tai no, ehkä lelujen vienti roskikseen tai keittiön pöydällä seisominen pitää mennä keskeyttämään, mutta sitten voi taas jatkaa ihastelua. Hän on niin rakas <3)

12 kommenttia:

 1. Ite en kyllä usko ollenkaan tuommosiin, tai no voihan se olla joku minimaalisen pieni ero. Teijän Viitonen on kyllä tosi söpö <3 Myy mulle tuo keltanen paita sitten ku ei enää mahu, jos raaski luopua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tutkimukset ovat aina vähän tutkimuksia, joko pitävät paikkansa tai sitten eivät :D
   Minäpä muistan sua kun paita on lähdössä kiertoon, meillä kun sille ei enää käyttäjää neidin jälkeen ole :( <3 tuo on kyllä Super ihana!

   Poista
  2. Kiitti :D Mitenköhän lapset jaksaakin aina vaan olla niin ilosia vesseleitä?

   Poista
 2. <3 kylläpä teidän rakas on söpö.
  Niin, vaikea on sanoa mikä lapsen sukupuoleen vaikuttaa,mutta ihmeellistä on miten jokainen lapsi on niin omanlaisensa pakkaus. On ne niin hienoja lahjoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän on kyllä niin rakas <3
   Sitä ei aina ymmärräkään miten jokainen lapsi on lahja. Ei tehty, ei hankittu, vaan saatu <3

   Poista
 3. No jaa,enpä osaa sanoa pitääkö paikkansa :D Ensimmäisten 5.n joukossa 1 poika ja viimeisten 5.n joukossa 1 tyttö..jotenka siis....varmaanki mä oon ollu ekat vuodet kai sit aika ressaantunu ;)

  VastaaPoista
 4. Joo eipä noista tutkimuksista osaa sanoa. Eka lapsi poika synty 9kk päästä namisiin menosta. Ei ollut tressiä tai paineita elämässä. Toinen lapsi tyttö synty 1v6kk päästä siitä ja elämän tilanne ei ollut muuttunut paljon. Eka lapsi on kiltti ja rauhallinen. Jos oikeen muistan synnytit ekan lapsen sektiolla. Vai oliko näin?? Ekan ja tokan lapsen ikä ero on aika pieni. Miten sulla meni toinen raskaus? Entä synnytys ja oliko se alatiesynnytys? En tiedä oletko valmis kertomaan. Lähinnä kaipaan toisten kokemuksia. Itsellä on sektio takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sektiolla on syntyneet kaikki meidän muksut. Toinen raskaus meni muuten ihan hyvin, mutta loppuajasta supisteli aika herkästi ja Kakkonen syntyikin viikolla 36 hätäsektiolla. Normaalisti alakautta siis lähdettiin synnyttämään mutta viime hetkellä sitten sydänäänet romahti ja happisaturaatio myös, joten hätäsektiolla sitten syntyi pieni poika <3

   Mulla on todella kaikennäköisiä raskauksia ja synnytyksiä takana, niistä kirjoittaisi vaikka kirjan :D kaikkea mahdollista mutkaa on tullut matkaan, mutta loppujen lopuksi kaikki on mennyt kuitenkin hyvin.
   Ja toisinaan oikein pysähtyy ajattelemaan, että kaikesta sitä onkin selvitty. Mutta yksin en olisi siihen pystynyt <3

   Poista
  2. Huh. Itsellä jäi sektiosta pelko. Ne hirveet kivut ja vaikeudet alussa liikkua. Oot kyllä sitkeä nainen,ku oot kestänyt viis sektio tai jopa kuus. :/ Ihme edes et sun kohtu on jaksanut noin monta sektioa. Useilla kahen tai kolmen sektion jälkeen kohtu on jo huonossa kunnossa. Eipä kukaan voi tietää valmiiksi minkälaisia raskauksia ja synnytyksiä tulee. Pitää olla kiitollinen jo saaduista lapsista ja muistella enkeli vauvoja, jotka katselee meitä pilven päältä. <3

   Poista
 5. Mä en usko tollaseen tutkimukseen kyllä yhtään :D Eiköhän se sukupuoli määräydy ihan vaan sen mukaan, sattuuko munasolun saavuttamaan ensin X- vai Y-kromosomia kantava siittiö. Näin tylsä mielipide mulla asiaan, mutta sun postaus oli jälleen kerran viihdyttävää luettavaa. Kiitos siitä! :) Ja täytyy sanoa vielä loppuun, että melkoinen supernainen oot, kaikenlaista olet kokenut <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä olen yhtä tylsästi samaa mieltä siitä että miehen puolelta Se sukupuoli määräytyy :) supernaisesta en tiedä, elämä on tuonut monenlaista tilannetta eteen ja niistä on selvitty kun on pakko <3

   Poista