keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Hyväntekeväisyyttä tämäkin

Mun postaukset alkaa olla aika lailla rahantuhlaukseen liittyviä, älkää nyt kuitenkaan luulko että tässä aivan pelkästään hassaamaan on ruvettu.
Välillä pitää tuhlatakin, että voi taas tienata. Ehheeh.
Ei vaan hyväntekeväisyyttä tämäkin, mistä nyt kerron.

Tasaisin väliajoin meillä (niin kuin varmaan teilläkin) soi ovikello.
Meillä siellä soittelee pääasiassa poikien kaverit tai Jehovantodistajat. Ei sentäs pääasiassa nämä jälkimmäiset, koska aika harvoin nykyään lehtiä tyrkytetään. Se johtunee siitä, että talon emäntä pääasiassa kieltäytyy joka kerta.
No kuitenkin.
Joskus siellä soittelee myös ala-asteen oppilaita, jotka kaupustelevat jotain luokkaretki-rahastoa kartuttaakseen.
Se jotain on joko sukkia, karkkia, palapelejä tai vessapaperia.
Paitsi tämä viimeisin kerta oli poikkeus. Puhelin piippasi viestiä, ja oppilaan äiti tiedusteli, halutaanko ostaa hygienia-tuotteita luokan hyväksi?
No tottahan toki ostan.

Tilasin sitten tuollaisen käsisaippua-paketin, jossa on keittiöön tarkoitettu ja vessaan tarkoitettu pullo.
Oli hyvä ostos. Kauniissa paketissa kauniit pullot hyväntuoksuista saippuaa. Niitä tarvii aina!

Luokkaretkeen kerätyissä rahoissa on oiva kasvun paikka lapselle.
Oman poikani (joka on kakkosella) luokka kerää toistaiseksi vain tietyn summan lukukaudessa jotain tiettyjä kotihommia vastaan, mutta isommilta lapsilta myyntityö jo varmasti onnistuu.
Miettikääpä.
Lapsi itse joutuu ensinnäkin huolehtimaan myytävistä tuotteista. Toiseksi hänen täytyy rohkaistua soittelemaan ihmisten ovikelloja ja aukaisemaan suunsa kaupusteluun jäätymisen sijaan.
Kolmas kasvun paikka on sitten rahojen käsitteleminen. Että ne ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja summakin vielä täsmää! Vastuu on tärkeä asia.

Minkäslaisia ovikellon kilkuttajia teilläpäin käy?

10 kommenttia:

 1. Kauniissa pulloissa nuo tuotteet! Lapsen on äärettömän hyvä oppia jo pienenä se tosiasia, että rahan (toimeentulon) eteen on tehtävä töitä. Luokkaretkirahaston kartuttaminen myymällä erinäisiä tuotteita onkin oikein oiva ja opettavainen tilaisuus opetella huolehtivaisuutta ja rahankäyttöä.

  Meillä päin, täällä pohjoisessa Suomessa, ei soiteta ovikelloa laisinkaan. Sisään vaan marssitaan sen kummemmin siitä ilmoittamatta :O En tiedä onko kyseinen toimintamalli tämän paikkakunnan "oma juttu" vai onko täällä pohjoisessa kyseinen tapa ihan yleistäkin. Joka tapauksessa, on mulla ollut etelästä tänne muuttaneena opetteleminen asian hyväksymisessä. Eipä silti, en minä sitä vieläkään hyväksy. Minusta tuiki tuntemattomien ei vaan ole soveliasta tulla tupsahtaa kenen tahansa kotiin tuosta noin vain! Että ihan turhaan mekin se ovikello tuohon ovenpieleen laitettiin remontin yhteydessä. Ei sitä kukaan käytä. Sisälle tupsahtelevat meilläpäin kaupustelijat, lähinnä koululaiset, joskus harvoin joku muukin, kylän mummot ja naapurit, milloin kukakin. Olenkin ratkaissut tuon sisääntupsahteluongelman pitämällä ulko-oven päivälläkin lukittuna. Ja sekös ihmetyttää sisäänpyrkijöitä :O No, minä olenkin "outo lintu" näillä seuduilla muutenkin, joten oven lukossa pitäminen mennee sen piikkiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No minusta tuo on ehkä tänä päivänä vähän "outoa" että tullaan suoraan tupaan vaan. Entis vanhaan sitä taidettiin tulla tupaan ja istua oven suussa vaikkei kukaan ois kutsunutkaan :D
   Kyllä minäkin vähän vierastan sellaista, ja itse kyllä aina kilautan kelloa tai kopautan oveen ennen kuin astun sisälle jos ovi on auki! Tilanne voi olla sisällä ihan mikä vaan, eikä se välttämättä tarvi kuulla tai näkyä kenellekään ulkopuoliselle :)

   Poista
 2. Juuri samoja ostin minäkin. Ja tälle syksyä tullu ostettua lakua ja pikkuveljen parhaita. Mut en innostu sukista yms. Viisi vuotta sitte veljeni luokka myi Allegro pyykinpesu ainetta enkä sen jälkeen ole muita käyttänyt!! Jenns

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuveljen parhaat on ihan parhaita ;) pyykinpesuaineita meille ei viel ookaan kaupattu, sitä odotellessa!

   Poista
 3. Meillä ei käy ketään :D kiva juttu tuo saippua, vessapaperin myyminen on niin nähty. Meidän koulu pitää melko isot joulumyyjäiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkääkö ne :D

   Veskipapru ei oikein iske muakaan, paljon kivempia on tämmöiset saippuat tai karkit!

   Poista
 4. Sun kirjoittamat tekstit on niin humoristisen hyviä, että mielellään lukee :D. Täällä Espoossa kiertää harvinainen kalakauppias pari kertaa viikossa, en oo kyllä ostanut vielä mitään :(. Kun on vielä niin symppis. -Jessica-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :)

   Tulisikohan itse ostettua jos kalakauppias kävis :) ehkäpä! Kalaa tulee syötyä kyllä liian vähän.

   Poista
 5. Just eilen joku ihana tyttönen pimpotti ja kauppasi partio kalenteria, harmi kun ei ole ikinä käteistä mutta näitä varten sais kyllä olla joku piilo kotona :) Vasta tilasin pyykinpesuainetta ja vessapaperia, ihana kun ei tartte niitä ostaa nyt vähään aikaan kun on kumpaakin se iso loota kaapissa ;) Helppoa! Ihania nuo putelit, tilaisin varmasti jos joku kolkuttais ovella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on tosi usein lompakko tyhjä kolikoista, aina sais jotain olla!
   Toki nämäkin sai maksaa sitten vasta kun tuotteen sai, että ehti jemmata rahaa sitä varten :)
   Mutta jotain karkkeja ym. mitkä saa heti itselle niin kyllä harmittaa jos ei oo just rahaa lompakossa!

   Poista