perjantai 15. tammikuuta 2016

Umpijäässä ja vähän muutakin..Housut, sukat, villasukat, toppi, ohut pitkähihainen, neuletakki tai huppari (tai molemmat).
Siinä mun normaali vaatetus, yöllä ja päivällä. Yöllä lisäksi peitto korvissa ja päivisinkin ainakin haaveilen siitä, ja jos mahis on niin rojahdan heti viltin alle tärisemään.

Mua palelee aina. Siis ko-ko-a-jan.

Talvisin tämä ylittää jo kaikki fysiikan (vai kemian) lait.
Turjostan pitkin päivää lisää kampetta, touhutessa saatan riisua villatakin hetkeksi pois, mutta taas kun istahdan niin tulee kylmä.

Urheillessa en saa nykyään edes kunnon punanaamahikeä aikaiseksi vaikka kuinka yritän.
Esimerkiksi eilen spinningissä jäähdyttelykappaleen aikana vedin verkkatakkia niskaan kun tuli niin kylmä, vaikka annoin todellakin pyörälle kaikkeni sen tunnin aikana.

Töissä lämpenen vasta kun kaikki uunit pohottaa täysillä ja juoksen kuumien pullapeltien kanssa paikasta a paikkaan b. Silloinkaan ei tosiaankaan ole edes tukalaa.

Ja ulkoilu.
Ei löydy niin paljoa vaatetta, ettenkö voisi niitä viittä kerrosta surutta ähertää päälle.
Lenkille lähtiessä kuvittelen aina pukevani vähän liikaa, mutta koskaan ei tarvi juurikaan vetoketjua raottaa ettäkö olis niiiin kuuuuma!

Mun lämpösolut on totisesti siirtyneet kaikki meidän lapsiin.
Ei vaatteita eikä peittoa nukkuessa. Ei kirveelläkään välihousuja. Pitkät vaatteet välittömästi pois sukkia myöten kun ulko-ovi kolahtaa kiinni. Nuristen toppahousut ja muut vermeet päälle puoli pakolla. Päät märkänä hyppäämisestä 24/7 (saattaa ne ehkä nukkua välistä vähän).
Olen oikeastaan aika kade.

Tässä olen jo tuumannut, ottaisinko sittenkin anonyymin kommentoijan kehotuksen vakavissani, ja hakeutuisin hoitoon.
Palelun lisäksi nimittäin myös väsyttää 24/7 (nämä kaksi kyllä kulkevat tiiviisti käsi kädessä).
Voisin vain nukkua, nukkua ja nukkua siellä viltin alla villasukat jalassa. Kellon ympäri ja päikkärit päälle.

Sitten lähtee tukka päästä. Tilaaperuukki.com-tyyliin.
Ja on suolisto-oireita. Joita et ehkä halua tietää.
Lihaskipua on myös usein, käsissä ja jaloissa varsinkin.
Sitten kuivuu iho. Jos tätä menoa jatkuu joudun peruukin lisäksi hommaamaan kokovartalonaamarin.
Tällä hetkellä tuo palelu on kuitenkin yksi päällimmäisenä olevista riesoista, rakastan tällä hetkellä saunaa enemmän kuin miestäni (no ei vais, love you <3).

Tiedättekö mikä oireilee mm. edellä mainituilla oireilla, jotka bongasin välittömästi tutun kuuloisina pitkästä listasta?
Otan mieluusti aiheesta omakohtaisia kokemuksia vastaan.
Miten sinä heräsit siihen että sulla ehkä olisi se? Mihin toimenpiteisiin ryhdyit?

Ei, enkä puhu nyt positiivisesta raskaustestistä, vaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

45 kommenttia:

 1. Heti tuli mieleen, kun tekstis luin, että ootko käyny verikokeissa tarkistaan kilpirauhas arvot. Nimittäin ite kärsin samoista oireista ja kilpirauhaset reistaa. Toki niitä seuraillaan edelleen eli lääkitystä ei siihen oo. Olo on aika kärsiny. :( Väsymys on ylitsepääsemätöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo käynyt vielä, mutta kai Se on pikimmiten mentävä :)

   Poista
 2. Niin tuttua!! Palelin useamman vuoden,ei edes imetys/hormoonihöyryt hiottaneet kuten aiemmin. Väsymys nyt kuuluu pikkulapsivaiheeseen,mutta joku raja kai silläkin... Viimein pääsin kilpirauhaskokeeseen,simppeli verikoe. Vajaatoimintaahan se oli, nappi poskeen aamuisin ja muutaman viikon päästä loppui palelu...väsymys vähentyi pikkuhiljaa huomaamatta. Kannatan lämpimästi "hoitoon hakeutumista"!! Siihen vajaaseen olotilaan tottuu vähitellen ja se on aika aneemista ainakin omalla kohalla ;)
  eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon just miettiny tuota väsymystä, joku raja siinäkin täytyy olla vaikka kuin on pieniä lapsia perheessä. Ja meilläkin alkaa kuitenkin olla Se tilanne että esimerksiksi yöt saa jo nukkua ilman että jatkuvasti joku heräilee.
   Täytyykin pikaisesti varata aika lääkärille.

   Poista
 3. Hiljattain kävin lääkärissä vaataavillla oireilla.epäiltiin kilpirauhasen vajaatoimintaa.verikokeilla näppärästi selviää..kannattaa pyytää vaikka suoraan lähete ensin verikokeisiin jos antavat,riippuu tuurista;) t.vakkarilukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mä tässä oikeastaan oon jahkannutkin, tuntuu että ottaako ne vakavissaan jos meet tämmösillä oireilla kyseleen.. Jospa kuitenkin, alkaa niin kyllästyttään Tää :(

   Poista
 4. Tuo tuli kyllä mieleeni kun luin blogiasi. Itsellä ollut se jo yli 15 vuotta. Tyroksiinilääkitys. Olethan käynyt kokeissa, josta se kyllä selviää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo vielä käynyt, mutta kyllä kai Se on käytävä :)

   Poista
 5. Juurikin se,kilpirauhasen vajaatoiminta! Itsellä ollut samanlaisia oireita mutta arvot normaalit! Kannattaa pikimmiten "hakeutua hoitoon" (;)) -heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kuuluut että ei tarvi välttämättä olla arvot kovinkaan huonot kun voi olla jo tosi kurja olo. Ja itsellä on kyllä suurimman osan ajasta :( :)

   Poista
 6. Ehdottomasti heti verikokeisiin. Ystävälle luultiin et on masennus yms ku väsytti eikä kiinnostanut/jaksanut mitään. Ei halunnu mielenterveys lääkkeitä onneks vaa vaati veri kokeet ja sieltä selvä kilpirauhasen vajaatoiminta. Itellä taas ollu liika toiminnalla mut onneksi kotjaantu itestään eikä tarvinnu lääkitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvintähän se on kun käy jos pääsee.
   Sittenpähän se ei ainkaan oo sitä jos ei mitään löydy!
   Mieliala jututhan liittyy myös tähän, itsellä et nyt mitään masennusta koe että olisi, mutta toki tuollaiset väsymysoireet vaikuttaa elämässä aika moneen asiaan.

   Poista
 7. Kuulostaa ihan kilpirauhasen vajaatoiminnalta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mulla kyllä ihan semmoinen normaali olokaan oo..
   Toivotaan että löytyisi joku selvyys!

   Poista
 8. Keliakia tuli myös mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäkin olen pohtinut..
   Gluteenitonta ruokavaliota olisi helppo kyllä itse kokeilla ihan ilman mitään lääkäreitä :)

   Poista
  2. Pyydä samalla keliakia verikokeet. Älä kokeile ite ku ei näy sitte enää verikokeissa..

   Poista
  3. Sain ajan sairaanhoitajalle, jonka kautta pitäisi nyt päästä verikokeisiin.
   Vielä en tiedä kuinka laajoihin :)

   Poista
 9. Joo, puolessa välissä tekstiä tuli heti kilpirauhasen vajaatoiminta mieleen. Mee ihmeessä käymään kokeissa :) t. samassa tilassa oleva... lääkäri aikaa odottelen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin monelta olen kyllä saanut positiivista kehotusta ja tsemppausta että kyllä mä nyt hoidan tän pois alta :)

   Poista
 10. Kilpirauhasjuttuja. Pyydä verikokeet, oireet just niin kuin minulla, napit nyt on, mutta lisäämään joutuu. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 11. Kipin kapin vaan lääkärin puheille... Kuulostaa niin kilpirauhasen vajaatoiminnalta... Väsymys ja paleleminen pitemmän päälle alkaa mieltäkin masentaa. Ja olen kuullut että jos ei tajua itse "vaatia" näiden oireiden perusteella sitä veri koetta niin lääkäri helposti mieltää masennukseksi...:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että herkästi oletetaan että nojoo masentunu on..
   Itse kuitenkin tiedän etten ole. Oikeasti.
   Pitää koittaa olla kovana jos saan epäreilua kohtelua :) oon kyllä tosi huono siinä!

   Poista
 12. Tsemppiä oloon!<3 Toivottavasti pian selviää mistä johtuu

  VastaaPoista
 13. Tsemppiä, mulla oli ihan samat oireet. Lisäks vielä unohtelua ja keskittymisvaikeuksia. Nyt on seuranta menossa ja jos ei korjaannu, niin aloitetaan lääkitys. Asiallista hoitoa sain, vaikka ite epäilin kans, ja pitkitin turhaan lääkärille menoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoinen harvapää minäkin olen..aina jotain unohtuu ja sit ärsyttää!
   Senkin olen luullut johtuvan vain raskauksista, vauva-ajan vähistä unista ym. mitkä varmasti ovatkin osaltaan sitä lisänneet.

   Kiva että oot jo päässyt asiassa eteenpäin, toivotaan että saat itsekin avun pian :) kiitos kommentistasi!

   Poista
 14. tsemppiä! Samojen oireiden kans painiskeleva :) Ja tyttö mulle ehotti noita verikokeita..13v sitte oli selkeästi vajaatoiminnan oireet,raskaus-aikana,sen jälkeen ei asiaa oo tutkittu sen kummemmin..Ois ehken aihetta täälläkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta mene, kerta sulla joskus ollut semmoisia juttuja :)
   Itsekin ajattelin huomenna aloittaa soittelun..saas nähdä miten käy!

   Poista
 15. Tsemppiä! Kyllähän noi viittaa vahvasti siihen kilpirauhasjuttuun!

  VastaaPoista
 16. Jos vain suinkin raskit niin yksityiselle vaan. On kallista, mutta saa äkkiä apua. Itse vertasin siihen että maksan ell kulujaki huoletta monen saa euro edestä jos pitäisi niin miksi en itsei vuoksi. Minä olin ennen joulua kuolla heikotus, väsymys, palelutmis kohtauksiin (myös rinnat oli erittäin arat) - itkin ja märisin kaikesta no r testi oli nega (on kyllä ehkäsy käytössä) - otettii varalta kilppari arvot koska olin jo saanut hoitoa allergialääkäriltä toiseen ongelmaa- kaikki oli kunnossa. Joten hormoonihäiriö piikkii taisi mennä se viikko ja nauratti ku kaikki keski ikäiset naiset joille vaivoista kerroin sanoi suoraan "hormoonit hormooni" - hullua mutta totta vaihevuodet jollai o alkanut jo 30v :/ . Allergiatesteissä ei ilmennyt vilja allergioita silti aloitin gluteenittoman elämän - yhtäkkiset väsymys kohtaukset on poissa. Allergia lääkäri sanoi että paras allergiatesti kuitenkin on arki, että testit voi näyttää viitteitä muttei ole aina koko totuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain jo ajan tähän meidän omaan terveyskeskukseen, toivottavasti asiat lähtis nyt etenemään!
   Mulla tämä väsymys, palelu ym. on tosiaan vaivannut jo alkusyksystä asti.
   Meillä on kyllä ollut rankka viime vuosi, että varmasti nekin jutut on vaikuttaneet siihen omaan oloon, mutta tuntuu että jo nyt on kumma kun yhtään ei ala helpottamaan!
   Toivon todella että tähän joku selvyys tulisi. Jos ei mistään mitään löydy niin kai se on korvien välissä vika ;)

   Poista
 17. Mullahan todettiin puoltoista vuotta sitten...mulla ei väsymystä niinkään ollu,ahisti/masensi,hiuksia lähti,rintaan pisti ja astma oireita,lenkillä tuntu et happi loppuu... Ja nyt on tullu noita lihaskipuja. Tsemppiä! Piia,siltäpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut myös jonkin verran noita "sydänoireita". Muljahtelee, pistää rintaan ja muuten vain tykyttelee välillä miten sattuu :/
   Olikin puhetta K:n kanssa, kun sille tästä puhuin niin kertoi että sulla todettu myös :)
   Saitko siis lääkkeet? Helpottiko yhtään?

   Poista
  2. Joo sain,mutta kesti aika kauan ennenkuin saatiin tasapainoon. Vieläkin jotain oireita mut parempaan päin.

   Poista
 18. Tai anemiaan. Ystävällä oli vastaavat oireet ja oli varma kilpirauhasdiagnoosista. Mutta verikokeessa huomattiin anemia, siis hemoglobiini oli vielä raja arvoissa, mutta veren rautavarastot hyvin niukat.
  Itselläni joskus raskausaikana epäilin, joskin syy oli enemmän mielen kuormittuminen. Sen purkaminen autto sekä fyysistä että psyykkistä olotilaa! Toivottavasti saat apua vaivaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut aina todella hyvä hemoglobiini. 158 ihan normi.
   Viime kevään keskenmenon jälkeen en ole kyllä sitä edes tarkistuttanut, että miksei voi olla jotain siihenkin liittyvää.
   Toivotaan että selviää kun pääsen käymään sh:n juttusilla :)

   Poista
 19. Kilpirauhasen vajaatoiminta tuli heti oireista mieleen. Kannattaa kyllä tutkituttaa, joku syy varmasti oireiden takana on. Tsemppiä! :)
  -Olga

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menossa ollaan huomenna :)
   Paitsi että tänään jo havahduin 8.50 siihen että voipaskavoipaska mun pitäis olla siel lääkärissä.. huh, onneksi oli väärä aamu :D

   Poista
 20. Joo voi tosiaan liittyä anemiaanki. Hb itsessään ei kerro koko totuutta elimistön rautavarastoista. Anemiaa voi sairastaa myös poikkeuksellisen hyvillä hb arvoilla. Varmista että sh määrää susta myös varastoraudat kokeisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tämä ihmeellinen tää ihmisen elimistö ja monimutkainen kaikkinensa..
   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 21. Mullakin tuli heti mieleen anemia. Ja kun hb voi olla hyvä ja silti rautavarastot ihan tyhjät. Mulla kokemusta anemiasta jossa hb hyvä ja kilpparin vajaatoiminnasta. Huonot veriarvot vaikuttavat myös kilpparin toimintaan. Mulla anemian ollessa pahimmillaan ennenku aloin syömään rautaa kunnolla niin hiuksia lähti paljon, väsytti aina, tuntu ettei jaksa mäkeä ylös, tuli helposti mustelmia, rytmihäiriöitä..ym. Että jos ei mitään vikaa löydy niin kokeile kunnon rautakuuri! Ja d-vitamiinia kunnolla! Sitä kun kaikki vaikuttaa moneen ja stressi syö elimistön vitamiini ja rauta-varastoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verikokeissa tosiaan kävin, ihan perus verikokeet otettiin eikä mitään ollut.
   Meen nyt vielä käymään lääkärillä, jos sais vähän laajemmat kokeet!

   Vitamiinikuurin päätin aloittaa heti kun eräs tuttuni mietti voisiko olla vitamiinien puutosta.
   Tuota rautaakin voisi ehdottomasti kokeilla :)
   Kiitos kommentistasi!

   Poista