keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Piparimietteitä






Kävipä tänä vuonna niin että sain ihan itse leipoa piparit.
Juu kuulostaa kyllä aika valheelta kun otetaan huomioon että meidän lapset antaisivat vaikka henkensä sen vuoksi että pääsisivät pöllyttämään jauhoja, mutta tosi on.

Ihan niin yksinkertaista se ei kuitenkaan ollut.
Mutta kekseliäs äiti kun olen, ostin pakkaseen kaupan valmista taikinaa ja huijasin edellis viikolla lapset onnellisesti siitä leipomaan. Sillä ehdolla siis, että kun teen itse taikinaa ja leivon sitä, alle metrisiä (ja vähän päälle) ei saa olla samalla tontilla mun ja mun taikinani kanssa.
Ja sehän jopa onnistui.

On tässä vielä sitten sellainenkin pointti, että valmistaikinasta voit mennä takuuseen että siitä saa lapsetkin jotain irti (itse tehtyä kun ei välttämättä saa mistään irti, varsinkin jos jauhoja on laitettu vähän sinne päin) ja niinpä tästä leivontahetkestä saatiin pellillekin asti muutama köntti.
Täytynee tässä ohimennen mainita, että henkilökohtaisesti kaupan piparitaikina on raakana paljon parempaa kuin paistettuna.

No, lasten leivontapäivä oli ja meni ja sitten koitti äidin piparipäivä.
Samalla tontilla oltiin koko porukka mutta pikkuleipurit sain lahjottua pois keittiöstä maistiaisilla ja aika hyvin onnistuikin lahjonta tällä kertaa ja oli kerrassaan hienoa leipoa ihan yssikseen pitkästä aikaa.

Tänään ois myös leivontaa tiedossa ja nyt ei olekaan sitten mitään ovelaa suunnitelmaa vaan tiedän että auttavia pikkukäsiä riittää.
Mutta mites se olikaan. Asenteella mennään ja toivotaan ettei muuta käryä kuin käämit.
(Joo tiedetään, mun asenteessa on aina ollut vikaa!) Hehhee.
Mutta lohduttaudun sillä, että illaksi meen töihin ja saan muuten leipoa rauhassa. Peukku sille.

8 kommenttia:

 1. Sinullahan oli hyvä strategia leivontaan! On epäreilua että juuri piparinleivonta, joka on lapsista niin ihanaa, aiheuttaa niin karmean jauhosotkun. Millä ohjeella muuten tulee sun mielestä paras piparitaikina? Meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen aina Paraisten piparitaikina ohjeella! Pitäis löytyä googlettamalla ihan tuolla nimellä.. Sillä tulee tosi hyvät piparit yleensä :)

   Poista
  2. Vois kokeilla tuota ensi jouluna. Olen tähän asti jumittunut tekemään Päivin parhaat piparit -ohjeella, se on menneiden vuosien Kodin kuvalehden kisavoittaja. M

   Poista
 2. Kiva kuulla et muittenkin mielestä kaupan piparitaikina ei oo hyvää. En oo ikinä ollu hyvä leipomaan, mutta kyllä oli surkee tunnelma kun mietin että miten ihmeessä minä saan VALMIISTA TAIKINASTAKIN (ei puhettakaan että olisin niihin aikoihin itse taikinan tekoon alkanut, sitähän tehdään "monta päivää") tehdyt piparit maistumaan niinku olisin muoveineen uuniin pipartaikinan pistänyt! Jäi syömättä, ja seuraavana vuonna rohkenin kaikessa hiljaisuudessa yrittämään itse taikinan tekoa. Hyvin meni, tänä vuonna otan uusiksi. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kaupan taikina on raakana syötynä ihan ok, mutta paistettuna ei kyllä maistu oikeasti miltään! Itse tehty on hyvää sekä että :)

   Poista
 3. Me tehtiin jo yksi, ja kuvittelin sen olevan ainoa, satsi pipareita juurikin omasta taikinasta. Onhan siinä hommaa, kun lapset mukana pöllyttää niitä jauhoja yksi survoo suunsa täyteen taikinaa ja kakoo sitä.. ;) Ehdin huokaista helpotuksesta, että nyt on se juttu jo jouluvalmisteluista tehtynä. Piparit oli autotallin viileydessä säilytyksessä ja eilen ne olivat sitten levällään pitkin autotallin lattiaa.. Auts! Joten uutta taikinaa sitten vääntämään ja todellakin aion leipoa joka ikisen piparin nyt itse. Tällä kertaa en edes aio lahjoja lapsia pysymään poissa vaan muistutan vaan siitä, miksi niitä joudutaankaan uudemman kerran leipomaan... Huoh..
  Koristella lapset kyllä saa nämäkin piparit ihan itse. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koristelu on kyllä oikein sopivaa puuhaa lasten kanssa!
   Ihanaa että jollain muullakin meinaa kärsivällisyys loppua lasten kanssa leipoessa ;) vaikka täytyyhän heille se ilo suoda että saavat olla mukana, koska sehän on ihan faktaa että leipominen on kivaa..harmi ku sen täytyy olla myös sotkuista :) mutta tsemppiä uusiin leipomisiin, joskus se sitten jaksaa vastustaa! Toivotaan että tämä toinen satsi ehtisi syötäväksi asti :)

   Poista
 4. Huh huh,meillä menee sitä mukaa pipareita ku niitä joku kehtaa tehä :D Melkoisia määriä taikinaa siis sais tehä,jos aina tekis itse.halvemmaks vaan taitaa kuitenki tulla ne valmiit taikina-kilot...Unohtamatta torttuja...Mutt joulu on kerran vuodessa vaan,sillon leivotaan porukalla :D

  VastaaPoista