maanantai 2. marraskuuta 2015

Yök! Iik ja Apua!


Päätäi Väätäisen Päiväkoti
 
Päätäi päiväkodin perusti,
lapsia sinne houkutteli:
"Saat karkkia, limua makeaa,
jos voin päässäsi asustaa."
 
Lapset ensin täitä totteli,
kun se korvan takaa kutitti.
Pian muuttui kuitenkin meininki,
kun täi oikean karvansa paljasti:
"Sulje silmäsi, niin tulee pimeä,
että voin susta verta imeä!"
 
Pate joutui paniikkiin,
heitti pipon viemäriin!
Kaikki muut juoksi apteekkiin,
ja Päätäi Väätäisen päiväkoti tuhottiin!
 
-Laura Ruohonen-
 
Oikeastaan heti kun muutama viikko oli käyty koulua, niin koulusta tuli ensimmäinen lappu täihavainnoista. Eskari-ryhmissä erityisesti tuntuu olevan riesa.
Ja tasaiseen tahtiin on tullut tässä pitkin syksyä viestiä, että ottakaapa nyt oikeasti se kampa kauniiseen käteen ja tarkastelkaa niitä muksujen päitä.
 
Meilläkin tuo operaatio on tehty joka viikko kerran ainakin, vaikka noita ällötyksiä en vielä ainakaan (onneksi, kopkop!) ole tässä talossa tavannut.
Täishampoo-pullo nököttää kuitenkin lääkekaapissa ihan siltä varalta, että jos joku kaunis päivä joku Väätäinen vipeltää jonkun päässä, niin onpahan sitten myrkky ainakin lähellä.
 
Olen pienesti hysteerinen näitten öttiäisten suhteen.
Eihän niille mitään mahda jos niitä tulee, mutta mieluummin kuolettaisin sukupuuttoon kaikki siivellä eläjät.
Ja se show mikä niiden häätöön liittyy, niin onhan se kohtuutonta, jos vuoron perään jonkun ylä- tai alapäätä rassaa joku.
Puhumattakaan siitä, että lääkeyhtiöt paukuttelee henkseleitä ja istuu täpötäyden rahakirstun päällä partaansa myhäillen niistä rahasummista, mitä perheen pussista viedään, kun on tämmöinen tilanne päällä.
 
Mistäkö sitten tämmöinen aihe putkahti mieleeni?
No siitä, että olen tässä miettinyt, miksi täitä varsinkin on tänä päivänä niin paljon?
Ja sekin vielä, että olisipa reilua että kaikki ottaisivat tämmöisen täi-epidemian tosissaan ja todellakin säännöllisesti tekisi niitä inventaarioita, että montako täitä kenenkin kämpässä pitää majaa.
Eihän siitä muuten oikein ole hyötyä jos muutama vain yrittää pestä ja puunata. 
 
Ps. Tuo runo on ihan mainio. Meidän muksut tahtovat kuulla sen aina uudelleen ja uudelleen.
Se on aika ällöttävän hyvä. Paitsi Patenkin kantsis mennä muiden perässä apteekkiin, eikö?
 
 

 
 


32 kommenttia:

  1. Ne on kyllä niin ällöttäviä kuvotuksia että!! Hermo meinaa mennä siihen kun osa aikuisista niin välinpitämättömiä että ei tuhoa niitä kunnolla. Saatikka tarkista lastensa päitä. Nimim. Täällä toinen hysteerikko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ei siihen voi luottaa että kysyy lapselta onko kutittanut päätä, koska kaikilla ei edes oireile välttämättä :/ täällä tuli kyllä koululta suositus että ainakin kerran viikossa tarkistaa!

      Poista
  2. Mulla alkoi heti pää kutisee kun luin tän jutun. :D täit on kyllä kihomatojen rinnalla aivan vihoviimeinen riesa, aargh! (Meillä ei tosin kumpiakaan ole vielä tähän päivään mennessä ollut, mutta se hysteerinen tunne niiden päiväkodien viestien jälkeen on koettu jo ihan liian monesti..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on vakio se tunne, heti tuntuu että apua! kun jostain tulee viestiä et on ollut täitä :D
      Itse kärsin vielä tosi kuivasta ja hilseilevästä päänahasta joka myös välillä kutisee jos on vääränlaista shampoota käytössä..aina kyllä pyydän säännöllisesti mieheni tsekkaamaan omankin pääni..kaiken varalta!

      Poista
  3. Inhottavia otuksia ! Mulla sama ongelma .. Ei kärsi millä tahansa shampoolla pestäkkään.. En tiiä mikä on paras. Ollu LV:tä, ja kampaamon hajustamatonta. Mikä sulle on sopivaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon koittanut valita sellaisia shampoita jotka kosteuttaa! XZ merkillä ainakin löytyy.. Ihan hyvää! Ja mikä parasta Se ei sisällä mitään silikoneja, ne tekee hiuksista ihan kummalliset, mulla ainakin! Saa kyllä vinkata jos on oikeasti jotain hyvää shampoota olemassa :)

      Poista
  4. Mulla alkaa kans heti kutista päätä jos kuulen sanan täi.
    Onneksi ei ole täälläkään koskaan vielä ollut *koputtaa puuta* eikä kyllä tarvii tullakkaan. Mä varmaan puunaisin aamusta iltaan ja öisinkin..olis ne niin kauhee riesa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä oon minimoinut poikien kohdalla mahdolliset täit sillä, että ajelutan niiden hiukset todella lyhyiksi. Mutta vähän hirvittää että tämä eskarilainen Neiti Liehutukka joku päivä niitä tännekin taloon tuo :/ :) eskarissa ovat kyllä aika tarkkoja sen suhteen että hiukset kiinni, pipot takinhihoissa Ym. Ihan hyviä ennaltaehkäisyjä nekin :)

      Poista
  5. Osta apteekista raushin täitä ehkäsevää shampoota. Kallista mutta tehokasta! Sillä kun peset tytön päätä niin ei täit tartu ihan helposti..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus olen mainoksen nähnyt niistä suihkeista joita voi ennaltaehkäisevästi suihkuttaa hiuksiin! Onkohan niistä oikeasti apua vai vaan rahastuskeino? :)

      Poista
    2. Meillä on käytetty rauscin pajunkuorishampoota säännöllisesti ja sitten kun on oikein täit jyllänny ni suihkutettu linicin suihketta joka aamu. Eikä oo tullu täitä. Talossa kaks todella pitkähiuksista tyttöä.. toki tukat letillä joka päivä..
      oman kokemuksen mukaan en sanoisi, että rahastusta.
      mutta toki jokainen tyylillään...

      Poista
    3. Tässä onkin just se perinteinen niin kuin monessa muussakin, toisilla toimii, toisilla ei :)
      Ei varmaan mitään sen kummempaa.. Itse en vaan kyllä viitsi läärätä (viidelle muksulle ja kahdelle aikuielle) tolkuttoman kalliita shampoita ja suihkeita jos niistä ei ole oikeasti mitään takuita.
      Nää nyt on vain näitä että niitä tulee jo tulee, eikä niille oikein mitään mahda!

      Hienoa jos teillä on toiminut :)

      Poista
  6. en tykkää minäkään moisista otuksista,kerran niitä on meille eksyny,siis täitä...Se ku vielä nykyaikana pahinta,ettei ihmiset taho millään uskoa niitä olevan olemassakaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kai näitä pyörii enempi ja vähempi aina!
      Nyt tuntuu että niitä on aivan erityisen paljon just kouluissa ja päiväkodeissa :/

      Poista
  7. Vinkkinä jos haluu vielä varmuutta ettei ne täit hyppäisi mukaan, niin apteekista saa muistaakseen semmosta kun pajunkuorishampoo joka karkottaa täit kauas. 😊 Mullakin ollu ajatuksena sitä hakea, kun niitä lappuja on välillä tullut. Aina kuitenkin asioilla käydessä unohtunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just kuulin tuosta pajunkuori shampoosta ettei ois kuitenkaan auttanut, vaikka sitä on käytetty :/ tulee just semmoinen olo, että onko nää nyt vaan ylimääräistä rahastusta, joiden teho ei kuitenkaan ole juuri mitään?
      Ymmärsin että tuokin shampoo on tosi arvokasta..
      Mieluummin pitää peukkuja ettei tuu ja häätää sit oikeasti täishampoolla jos on tullakseen :) niissäkin vissiin on eroja, toiset tehoaa paremmin kuin toiset!

      Poista
    2. Täältä ei tuu suosituksia noille ennaltaehkäseville shampoille! :

      Poista
  8. jaa.. meillä neljä lasta joista kahdella pitkät hiukset.. ja ja täitä ollut jo neljä tartuntaa tänä vuonna.. yksi koulusta, yksi naapurin tytöltä ja kahdesti saatu samasta kaveriperheestä.. :/ tätä vuotta ennen ollu meillä vain kerran lapsiperhehistoriassa.. ei aiheuta enää hysteriaa mulla, mutta me miehen kanssa jo rutinoiduttu tehokkaiksi tarkastajiksi.. vink. vink. Tehokas kirkas otsalamppu päähän niin kädet vapautuu ja homma nopeutuu.. meilläkin koulusta ja eskarista tullut säänöllisesti lappuja ja siksi pakko tarkistella usein.. juu ei ne kutita oikeesti (mulla oli itelläkin tammikuussa, se oli kyl aika järkytys, myönnän ) jos ei ihan jäävästi jo ole porukkaa päässä.. ;) nykyään totean että jaahas taas näitä ja sit miehen kans ratsaillaan ja myrkytetään.. täi kuolee oikeesti oltuaan 2vrk ihmiskehon ulkopuolella ihan itestään eli lasten huone kiinni vaan ja tanavat esim. sohvalle evakkon jos tarvis.. ne täishampoot jotka mekaanisesti tukehduttaa täitä on muuten parempia kun niille täit ei voi tulla resistenteiksi.. ah.. mulla on kokemusta nyt jo liikaakin.. ;D ja AINA letit taakse kiinni eikä sivuille.. tytön parhaalla keverilla täitä koulussa mut eipä ollu tullu (tarkistin, heh!) kun hiukset oli aina kiinni.. se on hyvä kikka.. T: vakilukija TM

    VastaaPoista
  9. heh ja äskeiseen vielä pakko lisätä, että näiden 4! tämän vuotisen täitartunnan välissä kaikkien päissä ollut selvä pitkä täivapaa kausi. Tarkisteltu on! Ei siis olla hoidettu huonosti häätöä ja pidetty mitään "piilokenneliä" muita tartuttaen.. Tätäkin varmasti on liikkeellä että hoidetaan sinnepäin vaan.. vaikka muuten toi tartuntamäärä kuulostaa hurjalta.. Neuroottiseksi olen tullut lähinnä tuosta lettien pitämisestä.. ei enää hiukset auki juosta meillä kouluissa.. :/ jos ensi vuonna parempi tuuri.. T: TM

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Tsemppiä teille :/ sehän se varmaan on just paskamaisinta kun tiedät että itse olet sen häädön tehnyt joka kerta ja viimeisen päälle pessyt ja puunannut ja silti noin usein teilläkin ollut!!!!!
      Täällä oli viime vuonna oikein epidemia joka vain jatkui ja jatkui, lopulta terveydenhoitaja kiersi luokissa ja tarkisti kaikkien päät. Sitten lappu kotiin niille keneltä löytyi ja kuurit kehiin, sit se rauhottui vasta!

      No sulla ei ainakaan mee sormi suuhun jos täi kävelee vastaan :D

      Poista
  10. Hyyyi, meillä ei ole (vielä) koskaan ollut täitä, en tiiä yhtään mitä pitää tehdä jos niitä tulee! Kääk. Ehkä joku sitten neuvoo tätä uuvattia.

    Hei heitin sua haasteella, käy tsekkaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Google tietää aika hyvin :D meilläkään ei tosiaan vielä ole ollut koskaan, mutta tietoa hankin jo heti kun ekaa kertaa koulusta tuli lappu (esikoinen oli käynyt pari viikkoa koulua)

      Kiitos haasteesta, minäpä kurkkaan :)

      Poista
  11. Vielä ennaltaehkäisevästä shampoosta, että jos käyttää säännöllisesti, voi laskea täsmähoidon tehoa eikä parasta muutenkaan päänahalle. Eli omat keinot ja jos tieto niin apteekkiin! :) ihana runo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on varmasti totta! Tahtovat tulla vastustuskykyisiksi jos jatkuvasti käyttää :/ ja ooon just kuullut että herkkäpäänahkaisille tosi tujua värkkiä! Itse voisin kuvitella että tukka lähtee :)

      Poista
  12. En tiedä onko perää,mutta olen kuullut tervashampoon hajun olevan täille epämukava. Meillä sillä pesee pojat muutenkin päänsä. Nyt ei ole vuosiin ollut noita inhottavia öttiäisiä. Silti vähintään kerran kuussa käyn päät läpi,ihan vaan varmuudeksi. Olen liikkuva valistaja tuolla kerho-koulurintamalla. Kyllä saa aikuiset 'huutia',jos pipot hattuhyllyllä tai takin päällä naulakossa. Ja jos perheessä yhdellä on täitä,kaikkien lasten ja aikuisten päät PITÄÄ pestä ja kaikki missä niitä olis jos olis löytynyt. Voi kun ihmiset olis huolellisempia ja välittävämpiä tuossakin asiassa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennesvanhaan on ilmeisesti käytettykin tervashampoota tai jotain täiden häätöön.. siinä voi olla perää! Itse kyllä mieluummin pesisin jollain hyvän tuoksuisella ;D

      Minäkin olen koittanut lapsille muistuttaa (ja meillä kyllä opet huolehtii) että pipot takin hihaan.
      Ja tuo just on näissä täi ja kihomatotartunnoissa että koko perhe on hoidettava! Se ei todellakaan ole rahansäästöä jos perheessä joku oireettomana vaikkapa tartuttaa aina uudelleen ja uudelleen.

      Kunnon siivoukset ja täsmähoito niin kylläpä ne usein sitten häviää!
      Toki onhan usein samassa perheessä jatkuvasti vaivana, mutta pääasiassa ne taitaa olla satunnaisia tartuntoja. Ja infoaminen on toki tärkeää, niin "noloako" se monen mielestä onkin, mutta lähipiiri ja esim. koulut ja päikyt tietää sit infota eteenpäin.

      Poista
  13. Aralle päänahalle suosittelen luomushampoita, löytyy esim.sante-merkiltä Prismasta yms.hyvinvarustetuista kaupoista! Ei kuivata samalla tavalla kuin nää norm.kemikaalicoctailit :) Vaikka en itsekään mikään vannoutunut hippityyppi ole, niin nää on hintansa väärtejä. Samoin muutkin pesuaineet etenkin lapsille..
    Kauhulla luen näitä ennaltaehkäiseviä myrkkyaine-hässäköitä, älkää hyvät ihmiset pilatko lastenne herkkää päänahkaa vaikka ajatus täistä varmasti kauhistuttaakin!!!
    Oikeasti tehokkainta on vaan saada ne öttiäiset pois sieltä vaikka kampaamalla.
    Ja todellakin on pitkähiuksisilla työn takana.

    T. Yks hysteerinen, joka ei silti lapsiaan 'myrkyttäisi'

    Ps.pakko vielä lisätä noista 'kosteuttavista' , 'rasvoittuville hiuksielle', 'kutiavalle päänahalle' 'JUURI SINULLE tehdyistä shampoista, että oikeasti niiden tuotesisältö on täysin sama, mainoskikkaa siis sekin että 'TÄMÄ pelastaa sinut' :/ Luonnontuotteita siis myydään yleensä yhtä tyyppiä, koska muita ei ole olemassakaan. Asiasta kiinnostuneena olen lukenut näitä sekä suomeksi että englanniksi. Huh kauhea selostus tuli nyt :D

    Mukavaa syksyä sinne ja intoa remppahommiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä! Tää mun päänahka on välillä ihan toivoton..:/

      Myrkkyjä ne minunkin mielestä on..mutta ehkä se on just keino millä lääkefirmat tekee rahaa, mainostetaan ennaltaehkäiseviä suihkeita ym. ihmiset ostaa kun ne kuvittelee että ne toimii ja silti niitä täitä tulee jos tulee ja shampoot joudut sitten myös ostamaan! Eli kaksikertaisesti saavat siitä..
      En toki ole varma onko näin, mutta äkkiä tuntuis ;)

      Poista
    2. Juu pakko viel kommentoida just tuosta ennaltaehkäisy-hysteriasta, että eihän me sytostaattihoidoissakaan rampata että JOS sattuu syöpä tuleen.. Noin niinkuin kärjistetysti :)
      T. Sama tyyppi

      Poista
  14. Meillä käytetty pajunkuorishampoota sekä suihkuttaa ja sit vielä pesin bevitamedin suojaavalla shampoolla(joka antaa suojan täitä vastaan ja myös tappaa teit) lasten päät niin silti löytyi tytön päästä täi (yksi kappale) ja INHOTTI!!! Letit on aina lapsilla koulussa tiukalla ja pojilla "mulit" päät.nyt laitan lapsille etikkasuihketta päähän,täi inhoaa sitä hajua myös kuten tervan hajua ja ei ole nyt elukoita näkynyt.halpa keino!! En usko pajunkuorishampoon tehoon enkä suihkeen.Erittäin kalliita vain!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyi olkoon :/ onhan sekin aika hanurista että vaikka ostat jotain täishampoota niin nekään ei aina tehoa :(

      Etikasta minäkin luin jostain, että esim. täikampaa voi liottaa etikassa tai keittää tai pakastaa niin siitä pöpöt kuolee. On nuo kyllä todellakin yhen sortin riesa!

      Poista