torstai 10. joulukuuta 2015

10. joulukuuta
Ekat piparit on meilläkin jo leivottu.
Lapset. Valmistaikinasta. Hyi hyi.

Mutta kun olen niin itsekäs ja mukavuuden haluinen, niin ostin kilon köntin taikinaa, paloittelin sen tasan viiteen osaan, löin piparimuotit ja kaulimet kehään ja pistin muksut hommiin.
Lopputulos oli oikein mainio, kasa epämääräisen muotoisia ja paksuisia pipareita, jauhoinen kämppä, pari kipeää vatsaa ja melkein taikinaan tukehtunut Pikkuneiti.
No tosissaan nuo piparit olivat vain mainioita, loppupään jutut ei niinkään.
Olin jo ihan sydärin saada kun pienimmäinen kakoi lumipallon kokoinen taikinaköntti kitalaessa kiinni, että nysse kuolee että hyvää joulua vaan täsä ny kaikille! Mutta onneksi selvisimme säikäyksellä ja lasillisella vettä.
Ihan tosi vaarallista hommaa kaikki tuommoinen leipominen alaikäisten kanssa. Hui.

Ja siitä itsekkyydestä.
Ensi viikolla ajattelin tehdä itse satsin taikinaa ja leipoa ihan itse.
Kasan täydellisen tasaisia ja kauniita sydämiä ja tähtiä, ilman jauhokuorrutettuja pöytiä, ilman kipeitä vatsoja (vaikka suattaapi tuo ommaaki pötsiä kipristellä), ilman että tarvii elvyttää ketään.
Oikein taikinaterapiaa.

Ps. Taas mun kamera ei ollut ajallaan iskussa. Kuvat on otettu leipomishetken jälkeen jauhoisesta pöydästä (eihän näytä edes pahalta), valmiista pipareista (eihän näytä edes pahalta) ja puhtaista piparimuoteista. Niin nättiä ja hallittua. Mukamas.

8 kommenttia:

 1. :D miks tääl ei oo semmosta facebookin tykkäysnappia. Tykkään niin sun kirjotustyylistä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos meet tietaikalla niin Pitäis näkyä sellainen tykkää-nappi :) kännykällä ei näy! Kiitos kivasta kommentistasi :)

   Poista
 2. Se taikina muuten jää helposti kiinni kitalakeen.
  Mekin leivottiin yks päivä tässä ja kuunneltiin samalla joululauluja. :) Ja perinteisesti viimeisen pellin piparit osittain paloi. Miten mä aina unohdan ne sinne uuniin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös soi aina tietty levy kun leivotaan eka kertaa :) ja myös mulla meinas viimeinen pelti olla pikkasen liian pitkään :D

   Poista
 3. Hih,et ole laiska etkä mukavuudenhaluinen,jos vaan kilon taikinan verran pipareita teet lasten kans kaupan taikinasta :D Mehän tehdään aina,huom. aina kaupan taikinasta niin piparit ku tortutki. Tosin viime vuosina laiskuus on iskeny äitiin ja sen leipomis-puolen hoitaa muksut :D Viime vuonna tehtiin varmaan 20 kiloa pipareita,kaupan taikinasta. Tai siis lapset teki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti!! 20kg! Kuka ne syö? :D Meillä ei hirveesti käy vieraita pyhinä, itse enempikin kyläillään, siksi tulee leivottua melko vähän koska ei niitä ehdi muuten syödä :) on kyllä reippaita muksuja teillä!

   Poista
 4. Voi vitalis, me ei olla leivottu vielä yhtäkään piparia, täytynee hakea kanssa köntti kaupasta ja ruveta sotkemaan (hyihyi). Eihän nämä tilanteet koskaan näytä pahalta kuvissa, livenä onkin sitten ihan päinvastoin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii :)
   tuntuu että vaikka minkälaista siivoa yrität ikuistaa niin ikinä Se ei näytä niin pahalta :)

   Poista